19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3405
EURO35.2123
ALTIN2247.2

Tarık Karyağdı ile Oyunculuk Üzerine Röportaj - Tarık Karyağdı

Tarık Karyağdı ile Oyunculuk Üzerine Röportaj - Tarık Karyağdı

Tarık Karyağdı kimdir? (Ulaşılanın dışında, sanatçı kimliğiyle, duygularıyla…)

 Yüreklere güzel dokunuşları hedefleyen, oyunculuk akademisinde tiyatro seven yürekler yetiştiren. Tiyatroya aşık, şiirden aşktan bir adam.

Tiyatro ile karşılaşmanız ve hayatınıza almanız nasıl oldu?

Tiyatro ile 11 yaşımda Adana şehir tiyatrosunda tanıştım. Okulda bir oyun afişi gördüm oyunun adı ‘’Nalınlar’’ dı. Necati Cumalı nın bir oyunuydu. O zamana kadar hiç tiyatroya gitmemiştim. Çok merak ettim ve bilet aldım. Tek başıma şehir tiyatrosu sahnesine oyunu izlemeye gittim. Oyunu izlerken sanki büyülenmiş gibiydim. Salonun o atmosferi, oyuncuların performansı, dekorun ihtişamı beni çok etkilemişti. İnanılmaz keyif aldım. Ve kendi kendime dedim ki ben de tiyatroda o sahnede oyuncu olmalıyım.  İşte Tiyatro ile bu şekilde tanıştım. Ve yıllar sonra aynı sahnede harika bir oyunla rol aldım. Benim için çok duygusal ve muhteşem bir andı.

Başka bir mesleğiniz var mı? Aktör olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Evet var. Profesyonel olarak oyunculuğa başlamadan önce inşaat sektöründeydim. Proje çizimi ve şantiye şefliği yaptım. Aktör olmasaydım yine inşaat sektöründe mühendis olarak çalışmak ister ve çalışırdım. Gerçi bunu da yaptığım için içimde kalmadı.

Aldığınız bir rol için hazırlık aşamasında neler yaşıyorsunuz?

Öncelikle karakter analizi çok önemli. Hayata geçireceğiniz karakterin tüm yaşantısını aile hayatını, ekonomik durumunu, sosyal durumunu, fiziksek zaaflarını, artılarını eksilerini ortaya çıkartmanız gerekir. Bu yarattığınız karakterin gerçeklik ve doğallıkla sahneye yansımasına büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.  Bizim meslekte gözlemlemek çok önemlidir. Bakış açınızın çok geniş olması gerekir. Günlük yaşantınızda karşılaştığınız her şey size bir malzemedir aslında. Çarşıda, pazarda, otobüste her yerde. Buralardan aldığınız, gözünüze çarpan, başkalarının fark edemediği ayrıntıları cebinize koyarsınız. Daha sonra sahne üzerinde yaratacağınız karaktere, yazılanın dışında kendi gözlemlerinizle cebinize koyduklarınızdan uygun olanları ekler ve gerçek, yaşayan doğal bir karakter ortaya çıkartırsınız. İşte ben oyunlardaki karakterleri yaratırken bu şekilde yaşıyorum.

En çok sizi etkileyen rolünüz hangisiydi? Aldığınız rollerin hayatınıza bir etkisi var mı?

Beni en çok etkileyen rolüm Ramazan aylarında sahnelediğimiz geleneksel türk tiyatrosu örneklerinden olan ‘’ Şehri Şahane Kumpanyası’’ isimli oyunumuzdaki ‘’Tussuz Deli Bekir’’ karakteriydi. Dönem oyunu olması, kostümleri şarkılarıyla benim için çok güzel bir deneyimdi.

Aldığım rollerin hayatımda etkisi oluyor diyemem. Çünkü sahnedeki yarattığım karakterleri kendi hayatıma taşımıyorum. Şöyle bir söylem vardır ustalarımızdan duyduğumuz. ‘’Her aktör yarattığı karakterin katilidir. ‘’ bizler sahnede bir karaktere can verir onlara beden oluruz ve oyun bitiminde onları öldürür ve sahneye gömeriz. Oradan dışarı çıkmaz. Bununla ilgili şöyle bir anım var. Bildiğiniz gibi bizim tiyatro oyunculuk akademimiz var. Burada farklı yaş guruplarından öğrencilerimiz ve velilerimiz var. hepsini bir oyunumuzun galasına davet ettik. İlk defa beni sahnede izleyecekler.  Oyun günü biz sahnede oyunumuzu sergildik keyifli bol kahkahalı bir gösterim oldu. Sonrasında fuayede gala etkinliğindeyiz. Bir gurup velimiz yanıma geldi ve’ ’ Hocam biz sizide sahnede görmeyi bekledik ama göremedik. Siz oynamadınız mı? ‘’ dediler. Aslında sahnede oyunun başından sonuna kadar vardım. Karakterdeki Trakya şivesi, kostümüm ile beni tanımamışlardı.  Bunu söylediğimde inanamayıp afedersiniz hocam tanımadık dediler. Ben de buna çok mutlu olduğumu demekki işimi iyi yaptığımı söyledim. Çünkü sahnede görmelerini istediğim gerçek hayattaki ben değildim. Yarattığım karakterdi ve bunu başarmıştım…

Rol aldığınız sinema filmi, dizi ve tiyatro oyunları nelerdir?

İki sinema filminde rol aldım. ‘’ Harbi Define’’ ve ‘’ İkizler Firarda’’

Dizi olarakta bir çok dizi var. Akılda kalanlar; ‘’ Fatih Harbiye’’ , ‘’Kaçak’’, ‘’ Küçük Gelin’’  ‘’ Ötesiz İnsanlar’’  ‘’ Ekip Bir’’

Tiyatro oyunları bazıları;  ‘’ Kaç Baba Kaç’’,  ‘’ Funny Money’’

‘’ Paran mı var Derdin var ‘’ ‘’ Düş Ykamdan’’ ‘’ Haydi Hayırlısı’’ , ‘’ Şehri şahane kumpanyası’’, ‘’ Yalan Dolan’’ ‘’ Köşk-ü Muamma’’

En çok oynamak istediğiniz rol nedir? Sizin en çok beğendiğiniz mutlaka oynamak istediğiniz aktör ya da aktris kimdir? Özellikle birlikte çalışmak istediğiniz bir yönetmen ya da senarist var mı?

Bu güne kadar tiyatroda çoğunlukla komedi oynadım.  Ağır bir dram oynamak istiyorum. Aslında komediyi çok seviyorum ve çok başka bir dünya. Zordur insanları güldürmek. Onları sıkıntılı üzüntülü zamanlarında bir nebzede olsa o ruh halinden uzaklaştırıp güldürüp eğlendirmek,  bunu yapabiliyor olmak inanılmaz mutluluk verici.  Birlikte oynamak istediğim komedinin ustalarından Cengiz Küçükayvaz dı ve bu gerçekleşti,  yıllarca onunla aynı sahneyi paylaştım. Onun  dışında Haluk Bilginer ile aynı projede olmayı çok isterim. Benim için çok büyük bir üstad, duayen dir.

Birlikte çalışmak istediğim yönetmen Onur Ünlü onun komedi tarzını çok seviyorum. Ayrıca Serdar Akar.

Senarist olarak Gülse Birsel ve Onur Ünlü. bu iki değerli senaristlerimizin projelerinde yer almayı çok isterim.

Tiyatro oyunu da yazdığınızı biliyoruz. Yeni oyununuzu bize anlatır mısınız?

Evet ilk defa uzun bir oyun yazıyorum. Daha önceleri kısa oyunlar skeçler yazdım. Komedi tarzında bir oyun bu. Kadın ve erkeğin cinsiyet kırılması olmadan yaşam tarzlarının bir biri ile yer değiştirmesini  anlatıyor. Çok dinamik, eğlenceli, kimseyi yermeden kadının değerini ortaya çıkartan bir oyun. İnşallah  yeni sezonda şartlar elverirse sahnelemeyi planlıyoruz.

Yeni bir proje var mı?

Evet yeni projelerimiz var. Ayrıca 2 yıldır yaptığımız ve halen devam eden eğitim kamplarımız var. Bu kamplarda insanların hayatlarına çok güzel küçük dokunuşlarla farkındalık bilinci vermeye çalışıyoruz. Katılımcılarımız hem eğitim alıp hem keyifli, eğlenceli ve kaliteli zaman geçiriyorlar. Bunların dışında bahsettiğim yeni oyunumun çalışmaları ve çok güzel sosyal sorumluluk içeren bir senaryonun alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah en kısa zamanda ortaya çıkacak. Bir de İzmir de  cast ajansı ve oyunculuk akademisi hayata geçireceğiz.

Tiyatro ve sinema dünyasına katılmak isteyen yeni adaylar için önerileriniz var mı?

Tabii ki. Öncelikle Eğitim şart. Ayrıca her zaman öğrenmeye araştırmaya açık olsunlar. Oyunculuk bunu gerektirir. Oyuncu; gözlemleyen, eleştiren, eleştiriye açık olan, soran, öğrenmek isteyen, kendini her alanda geliştiren  insandır.

Son olarak tüm dünyaya sağlık , mutluluk ve huzur dolu bir yaşam diliyorum.

Tarık Karyağdı 1970 yılında Adana’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana’da, Lise eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği, Anadolu Üniversitesi İş İdaresi bölümlerinden mezun oldu.

Akademik kariyeri ile ilgili çeşitli şirketlerde çalışma hayatına atıldıktan sonra en büyük hayalini gerçekleştirmek üzere sanat eğitimlerine başladı. Bornova Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden 2000 yılında mezun olduktan sonra Cengiz Küçükayvaz Tiyatro Akademisini 2007 yılında bitirdi.

Aktörlük mesleğini de kariyerine ekledikten sonra tiyatro ve yaratıcı drama konularında eğitmenliğe başladı. Çeşitli sinema filmi ve televizyon dizilerinde rol aldı. Halen aktörlük mesleği ile birlikte, drama ve tiyatro eğitmenliğini de beraberinde yürütmektedir.

 

 

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar