19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3379
EURO35.2197
ALTIN2247.4

Seval Kaya Seviç ile keyifli sohbet - Seval Kaya Seviç

Seval Kaya Seviç ile keyifli sohbet - Seval Kaya Seviç

Röportor Betül Altınsoy'un Nevşehirli Yazar Şair Seval Kaya Seviç ile keyifli sohbeti.

Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Seval Kaya Seviç kimdir, Nevşehir doğumluyum.

Asıl mesleğim hemşireliktir. 24 yıldır çalışmaktayım,halen Ankara'da görev yapmaktayım.

Evli ve 2 çocuk annesiyim. -Yazarlığa başlama sürecinizden bahseder misiniz?

Esasında çocukluğumdan beri kitap okumayı çok severim. Okumuş olduğum kitaplardan esinlenerek içimde yazı yazma isteği oluştu. Yıllardır her fırsatta her duyguda yazarım . .

Günümüz edebiyat ortamı hakkındaki değerlendirmeniz nasıl?

Edebiyat Sosyal ve kültürel alanda geniş anlatım olanaklarıyla birlikte, birçok yaşanmışlıkların yazıya dökülmesiyle insanlara bilgi ve deneyim katan sanat etkinliğidir.

Edebiyat toplumlara farkındalık duyarlılık ve incelik katar. Günümüzde edebi eserlerin sayısının çok olması yanında fazla rağbet görmemesi sosyal mecraların kalabalık toplumları oyalamasıyla daha az yönelim görmekteyim.

Fakat Edebiyat itibarlı, fazlasıyla gerçek ve geçerli bir sanat disiplinidir.

Elbetteki kıymetini anlayanlar vardır ve olacaktır. -En çok etkilendiğiniz ve bizlere önerebileceğiniz kitaplar hangileridir?

Bir çok kitaptan etkilendim fakat şu an aklımda olanları aktarmak isterim. "İki şehrin hikayesi" 1789_1799 yıllarında Londra ve Parisin yaşadığı açlık sefalet yıllarındaki yaşanmışlıkları anlatıyor. Okuyucu hem tarihe hem sosyal yaşama göz atıyor.

Bir diğeri "Gılgamış Destanı" Sümerlerin Kahramanı Gılgamışın ölümsüzlük ve bilginin peşinden gidişinin sürükleyici öyküsü ve Enküdüyle olan bağı, arkadaşlık vurgusu beni çok etkiledi. Aynı zamanda tarihe ışık tutup dünyanın en eski yazılı tabletler arasında olması heyecan verici.

Ayrıca Khaled Hosseini nin hayatımda iz bırakan iki eseri "Uçurtma Avcısı" ve "Bin Muhteşem Güneş" Kurgu olduğu söyleniyor fakat, Afganistanın sessiz çığlıklarını, en çokta çocukların ve kadınların nasıl bir yaşam sürdürmeye çalıştıklarını, sefaleti, yokluğu ve acıyı ve Afganistan gerçeklerini gözler önüne sermektedir.

Hatırladığınız ilk şiir anınız neydi?

İlkokul yıllarımda İstiklal Marşımızı okuyup ezberlediğimde, içimde vatan aşkı memleket ve millet sevdası kat be kat büyümüştü. O yıllarda bir kahramanlık şiiri yazmıştım.

Sözcüklerle yakın bir ilişkiniz olduğunu ne zaman keşfettiniz?

İlkokul üçüncü sınıfta Çalıkuşu romanını okurken, oradaki baş karaktere mecazi bir kelime kullanılmıştı. "Gülbeşeker", betimleme, benzetme, sevilen değer verilen obje kişi eşya başka bir gözle, başka bir sözle daha vurgulu dillendiriliyordu.

Ben bunu içimde çoğalttım mana verdim. Kelimeler ürettim, cümleler yazdım. Ve yazmanın peşinden o gün bu gündür gidiyorum. - Kitabınızın çıkacak olması hayatınızı nasıl etkiledi? Ben yıllardır yakın çevreme yazdıklarım okuyup, paylaşırdım.

Ayrıca kitap çıkardığımda daha geniş kitlelere hitap edebilmek beni çok heyecanlandırdı ve mutlu oldum.

Son sorum, kimsenin okumaya ağını bilseniz yine de yazar mısınız?

Elbetteki yazarım. Çünkü bu bir tutku. Ayrıca değerli vakitlerinizden ayırdığınız için bende size çok teşekkür ederim.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar