19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6006
EURO34.8371
ALTIN2495.4

M. Sadık Tunç İle İşgem Hakkında Röportaj - Mehmet Sadık TUNÇ

M. Sadık Tunç İle İşgem Hakkında Röportaj - Mehmet Sadık TUNÇ

Akdeniz Bölgesi'nin en büyük bütçeli hibe projesi, Osmaniye İŞGEM



Osmaniye Valiliği tarafından hazırlanan "İş Geliştirme ve KOBİ Destek Merkezi” Projesi 7 Milyon 606 Bin 151 Avro hibe desteği almaya hak kazandı.




Katılım Öncesi Avrupa Birliği Mali Yardım Aracı (IPA) programı kapsamında, proje teklif çağrısı son başvurusu 16 Ocak 2009 olan, “Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı”nda Osmaniye Valiliği tarafından hazırlanan “Osmaniye İş Geliştirme ve KOBİ Destek Merkezi” adlı proje, 7.606.151 Avro hibe desteği almaya hak kazandı.




43 ilden yapılan 532 proje başvurusu arasından başarılı bulunan 47 projeden biri olarak hibe desteği alan projenin sözleşmesi,


Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca arasında 9 Ocak 2013 tarihinde imzalandı. Hizmet alımı, tedarik ve inşaat ihalesine ise 2014 yılında çıkılacağı kaydedildi. İhale ise Ankara'da olacak.

İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ (İŞGEM) NEDİR?

Osmaniye Valiliği Avrupa Birliği Daimi Temas Noktası olan Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Projesi hakkında şu bilgileri verdi:
İŞGEM’ler küçük girişimcilerin iş kurmasını ve geliştirmesini destekleyen ve kolaylaştıran, dolayısıyla da işletmelerin hayatta kalma ve büyüme imkânlarını arttıran Türkiye için yeni sayılabilecek bir istihdam yaratma ve iş kurma modelidir. Bu merkezler, en zayıf oldukları iş kurma aşamasını sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve büyümelerini sağlayan mekanizmalar olarak tanımlanmaktadır. Bünyelerinde açılacak veya yeni kurulmuş işletmelerin ayakta kalmalarını ve gelişmelerini sağlamak amacıyla, bir çok hizmeti bir arada sunmaktadır. Bu hizmetler, küçük ölçekli bir işletmenin gereksinim duyacağı hemen hemen tüm yardım ve destekleri kapsayabilmektedir."



İŞGEM’İN AMACI NEDİR?
İŞGEM’in amacı hakkında da bilgiler veren Tunç, "Projemizdeki amacımız yeni girişimcileri, en zayıf durumda oldukları iş kurma aşamasında destekleyerek, bu zor aşamayı sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve ayakta kalmalarını sağlamaktır. Yeni işletmelerin kuruluş yıllarındaki başarısızlık oranları % 60 ile % 80 arasındadır. İŞGEM ortamında ise bu oran % 10’a düşmektedir. Bu da İŞGEM modelinin yeni işletmelere getirdiği avantajların önemini göstermektedir." dedi.


İŞGEM’İN YARARLARI?
İŞGEM'in yeni işletmeleri kuruluş aşamasında karşılaşacakları risklerden koruduğunu belirten Vali yardımcısı Tunç, "Uygun görülen iş fikri sahiplerine ihtiyaç duydukları eğitimler verilecek. Girişimciler sektörleri ile ilgili yurt içi ve yurt dışı ihalelerden, malzeme alımlarından haberdar edilecek. Uluslararası kalite standartlarında üretim yapmalarına yardımcı olunacak. İŞGEM, yerli ve yabancı fonları girişimciler için araştırıp ve bu fonlardan faydalanmalarına imkân sağlayacak. İşsizliğin azaltılmasına katkı yapacak, yerel gelişmeyi hızlandıracak. Türkiye'de genelinde Zonguldak, Tarsus, Kdz. Ereğli Eskişehir, Adana, Mersin, Van, Avanos, Samsun, Elazığ, Yozgat, Diyarbakır ve Eskişehir'de İŞGEM merkezleri bulunmaktadır." diye konuştu.


5 YILLIK BİR EMEĞİN ÜRÜNÜ
Projenin 5 yıllık bir emeğin ürünü olduğunu vurgulayan Tunç, "Valiliğimiz tarafından hazırlanan ve Katılım Öncesi Avrupa Birliği Mali Yardım Aracı (IPA) “Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı”na sunulan, proje teklif çağrısı son başvurusu 16 Ocak 2009 olan, “Osmaniye İş Geliştirme ve KOBİ Destek Merkezi” adlı projemiz, 43 ilden yapılan 532 proje başvurusu arasından seçilen 47 projeden biri olarak yaklaşık 7.6 milyon  Avro hibe desteği almaya hak kazandı. Projenin sözleşmesi 9 Ocak 2013 tarihinde imzalandı. Yani 5 yıllık bir emeğin ürünüdür. Hizmet alımı, tedarik ve inşaat ihalelerine 2014 yılı içersinde çıkılacaktır." dedi.

AMAÇ, KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYENLERE DESTEK OLMAK
Amaçlarının, proje fikri ve parası olanların üretim hayatına kazandırılmasının hedeflendiğini belirten Vali Yardımcısı Tunç şöyle dedi:
"İŞGEM dediğimiz şudur, Ülkemizin değişik illerinde aslında uygulanmış olan bir modeldir. Buradaki amaç şudur; Piyasada parası olan bazı insanlar parayla nasıl iş yapacağını bilemiyorlar. Bazı insanlarında fikri var ama bunu hayata geçirecek parası yok. Bu daha çok küçük çaplı dediğimiz KOBİ ölçeğindeki proje fikri olan veya parası olan insanların üretim Hayatına kazandırılması için uygulanan bir projedir. Bizim projeden örnek verecek olursak, bizim projemiz Osmaniye Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü içerisinde tahsis edilen yaklaşık 37 bin 500 m² alanda faaliyet gösterecek ve 10.258 m² kapalı alana konumlandırılacak. Burada 16 adedi 125 m², 16 adedi 250 m² ve 6 adedi 500 m² büyüklüğünde metal, gıda, tekstil, mobilya ve diğer sektörlerde faaliyet gösterecek 38 adet işlik yani dükkan olacak. Tamamen maddi imkanı olan zaten kendi işyerini kurabilir. Ama bizim buradaki amacımız maddi imkanları kısıtlı olan ama iş yapmak isteyen, kendi işini kurmak isteyen insanlara destek olmak."



İŞLETMECİLERE DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNULACAK
"Burada ne yapılacak? İşletmeci buraya geldi ve üretime geçti, orada şunlar olacak: İşini kurdun ama bunu satman gerekiyor. Pazarlama nasıl yapılır, Bankalardan nasıl kredi alınır, kalkınma ajanslarından nasıl destek sağlanır, ihracat ithalat nasıl yapılır bunlarla ilgili bu arkadaşlarımız eğitilecekler. İşyeriniz var ve bir şeyler üretmeye çalışıyorsunuz ama size sürekli yol göstermek üzere hazır bulunan sizi eğiten insanlar var aynı zamanda. Birden fazla danışman olacak. Bunlar, yönetim danışmanlığı, patent mevzuatı ve marka danışmanlığı, hukuk işlemlerinin yürütülmesi, teknoloji konusunda destek, hibe fonlara, kredi desteklerine ulaşım, muhasebe ve vergi mevzuatı, pazarlama faaliyetleri, satış ve tanıtım faaliyetlerinin organizasyonu, iş planı hazırlama, finansal destek ve kredi bulma, insan kaynakları geliştirme, Ar-Ge ve tasarım gibi konularda danışmanlar olacak. Ayrıca, İŞGEM içerisinde konferans ve eğitim salonu, sergi salonu, kafeterya, yemekhane ve depolar bulunan ortak kullanım alanı da yapılacaktır. Akla gelecek her şey düşünülmüş durumda.
Yaklaşık 400 kişi istihdam edilecek ve bu işliklerin asgari %10’u kadın girişimcilerden oluşacaktır. Bizim Bakanlıkla yaptığımız sözleşmede asgari yüzde 10'u bayan olma şartı var. Yani dezavantajlı guruplara öncelik verme onları koruma amacı güdülüyor.

 

GİRİŞİMCİLERDEN İŞYERLERİ İÇİN SEMBOLİK KİRALAR ALINACAK
Girişimcilere, işyeri ve teknik destek sağlanacağını aktaran Tunç, "Onlara düşük ücretli kiralarla 2 ya da 3 yıl boyunca istihdam edip, daha sonrada serbest piyasa ortamına girmelerine zemin hazırlanacak. İşletmecilerimize burada 5 yıl süreyle destek olunacak ve işi öğrendikten sonra onların yerine başka girişimciler alınacak.  Bu sayede bölgedeki işsizlik sorununun çözümüne önemli bir katkıda bulunulması öngörülüyor. KOBİ’lerin kuruluşları aşamasında önemli olan rehberlik, teknik yardım, danışmanlık  çalışma mekanları, iş hizmetleri, teknoloji destek hizmetleri sunacak. Böylece ileriki aşamalara geçişte gerekli olan alt yapı desteğini verecek olan bir yapıya bürünecektir. Dolayısıyla bu merkez Osmaniye ilinde yeni iş alanları yaratacak, yeni teknolojileri ticarileştirebilecek, sonuç olarak da yerel ekonomiyi ve bölgesel rekabet edebilirliği güçlendirecektir." diye konuştu.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Projenin hazırlanmasında ve bu aşamaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Vali Yardımcısı Tunç, bundan sonraki aşamada ise Osmaniyelilerin Projeye destek çıkmasını istedi. Tunç, "Milletvekilimiz Sayın Suat Önal beyefendi aynı zamanda Avrupa Birliği Projeleri uzmanı. Sağ olsun özellikle bundan sonraki aşamada kendisi projeyi takip edeceğini söyledi. Kendisinin ve Önceki Valimiz Sayın Zübeyir Kemelek ve Sayın Valimiz Celalettin Cerrah beyefendinin de bu konuda çok büyük destekleri oldu. Biz ne söylediysek her türlü desteği sağ olsunlar ikisi de verdi. Ayrıca Organize Sanayi Bölgesi Yönetimindeki arkadaşlarımız da destek verdiler. Projede her ne kadar daha çok benim ismim görünüyorsa da arkadaşlarımızdan İl planlama Uzmanı Harun Evran, Proje Uzmanlarımız Mustafa Efe ve Hasan Gülay'ın projeye gerçekten çok ciddi emekleri ve destekleri oldu. Her ne kadar bizim fikri desteğimiz olduysa da mutfak kısmında arkadaşlarımıza kaldı. Sağ olsunlar çok emek sarf ettiler, teşekkür ediyorum." dedi.

OSMANİYE'YE 20 TRİLYONA YAKIN HİBE PARA DESTEĞİ
Avrupa Birliği Mali Yardım Aracı (IPA) programı kapsamında proje için 7 Milyon 606 Bin 151 Avro hibe desteği almaya hak kazanıldığını belirten Tunç, "Buda demek oluyor ki Osmaniye'ye 20 Trilyona yakın hibe para desteği sağlandı. Karşılaştırma yapacak olursak, Özel İdarenin yatırım bütçesi 7-8 Trilyon yani bunun 2-3 katı hibe desteği almış oluyoruz. Projeyle ilgilenen arkadaşlarımız ve bürokratlarımız tarafından bu konu gerçekten iyi sahiplenildi. Ama bundan sonraki aşamada daha çok Osmaniyelilerin sahip çıkması gerekiyor. Ticaret Odasının, Esnaf Odasının Üniversitenin yani herkesin bu projeye sahip çıkması gerekiyor. Şuana kadar benim duyduğum bu yöredeki en büyük hibe projesidir. Bu bölgede daha büyük proje yok.


AVRUPA BİRLİĞİ 5 YIL BOYUNCA DENETLEYECEK
Projenin tamamlanmasının ardından Avrupa Birliği tarafından denetimlerin 5 yıl süreceğini aktaran Vali yardımcısı Tunç, "Proje bittikten sonra uygulamaya geçince 5 yıl sonra burası denetlenecek. Gerçekten valilik bize söz verdiği amaçlar doğrultusunda binayı kullanıyor mu kullanmıyor mu? ama beşinci yıldan sonra proje tamamıyla Avrupa birliği devreden çıkacak ve Osmaniye Valiliği ile Organize Sanayi Bölgesinin tamamıyla malı olmuş olacak. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi sürekli hızla gelişen bir bölge. Böyle bir tesisin varlığı aslında oradaki büyük kuruluşlara da bir nevi taşeron diyebileceğimiz küçük işlerini görecek insanlarında orada var olmalarını sağlayacak. Onlar pek çok işlerini görebilecekler. Ve burayı geliştirmek çok mümkün olacak. Bu hizmetler sonucunda; Yeni KOBİ’ler kurulacak, KOBİ’lerin üretimde ve emekte verimliliği artacak, Rekabet ortamı iyileşecek ve İş ve istihdam artacaktır. Bu proje en azından insanlara iyi bir örnek olacak ve "İyi bir proje hazırlarsanız ve projelerinizi takip ederseniz Avrupa Birliği'nden veya değişik hibe fonlarından destek alabilme şansınız var" birazda buna iyi bir örnek. Bizim bu proje için aldığımız hibe miktarı gerçekten çok yüksek bir miktar ve İnşallah ülkemize ve Osmaniye'mize hayırlı olur, onu arzu ediyoruz."

(İlyas KÖR – İbrahim EMÜL)

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar