19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3431
EURO35.1996
ALTIN2246.8

Defne Yaprağı Mucizesi - Enver Baltaş

Defne Yaprağı Mucizesi - Enver Baltaş

Dünya genelinde yaygın bir pandemi oluşturan COVID-19 salgını yaşamı ciddi anlamda tehdit etmeye devam etmektedir. Güçlü bağışıklık sistemi ve bitkisel çözümler  Korona virüs salgınıyla birlikte daha da ön plana çıkarken bizler de Enver Baltaş’la mucizevi bir bitki olan defne yaprağıyla ilgili bir röportaj gerçekleştirdik.

Defne yaprağının yetiştirilme şartları nelerdir?

Her dem yeşil bir ağaçtır. Yaz-kış yaprağını dökmez. Akdeniz havzasında yetişen defne, Türkiye’nin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyıları ile bu kıyıların iç kısımlarında yetişir. Defne, genelde 2-6 m boyunda çalı veya ağaçtır fakat boyu 10 metreye kadar ulaşabilir. Gövdesinin alt kısmı gri, üst kısmı ise yeşildir. Yaprakları 6–12 cm uzunluğunda, 2–4 cm genişliğindedir. Yapraklar kokuludur, şekilleri mızrak ucu gibi, kenarları dalgalı, üst yüzleri koyu yeşil, alt yüzleri açık yeşildir. Çiçekleri 1 cm çapında olup açık sarı veya yeşildir. Sapın aynı noktasından 4-5 tanesi birden çıkarak birer öbek oluştururlar. Bu çiçek öbekleri yaprağın yanında çift olarak açarlar. Ağaçlar erkek ve dişi olarak ayrılırlar. Meyvesi yaklaşık 1 cm çapında, içinde tek bir tohum barındıran siyah bir yemiştir. En büyük düşmanı yaprak bitidir.

İlkbaharda açan sarımsı ya da yeşilimsi beyaz renkteki küçük çiçekleri olgunlaşınca rengi koyu mor, tek tohumlu ve etli meyvelere dönüşür. Bitkinin yuvarlak kesitli ve mor-kahverengi olan gövdesi, zamanla odunlaşır ve rengi griye döner. Defne, gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Akdeniz defnesi (L. nobilis) dışındaki diğer defne türleri zehirlidir.  Arabistan defnesi (Daphne gnidium) ve yaban defnesi (Daphne mezereum), defnegillerden olmayan dikenli defne (Ilex aquifolium), dağ defnesi (Kalmia latifolia) ve koyun defnesi (Kalmia angustifolia ) de zehirlidir.

Hasat zamanı: Yapraklarını kışında dökmediği için hemen heray yapraklarını toplamak mümkündür, fakat en tesirli olduğu zaman mayıstan ekime kadar olan sürede toplanan yapraklarıdır.

Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri asla güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca, bitki 5 günde kurumuş ise 2 gün daha kurumada bırakmak sakıncalıdır. Çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür.

Meyveleri, Temmuzdan Ekime kadar toplamak gerekir. Toplanan meyvelerinden soğuk baskı ile veya kaynatılarak yağı elde edilir.

Defne Bileşimi: Tanen, acı madde ve uçucu yağ bileşimi vardır. Yaprakların bileşiminde sabit yağ, sineol, öjenoller, pinenler, felandren, linalol, jiraniyol, terpineol bulunur.

Tıbbi değeri yüksek bir bitkidir. Tıbbi literatürde defne yaprağının antioksidan, analjezik (ağrı kesici),  antienflamatuarve antikonvulsant (antiepileptik) yararlarının olduğu belirtilmektedir. A ve C vitamini bakımından zengindir, ayrıca demir, mangan, kalsiyum, potasyum ve magnezyum bakımından da zengindir.

Neden COVİD-19’dan korunmak için Defne?

Ürünün bağışıklık sistemini geliştiren antiseptik, antioksidan, antibakteriyel, antiviral özelliği bulunduğundan defne yaprağı gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan bitkidir. Dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan defne yaprağı ne yazık ki Türk mutfağında nadir kullanılıyor. İnsanlar her türlü yabani hayvan ve etini yemektedirler. Bu etin üzerine bir adet defne yaprağı koyup pişirdiğinizde o etteki ya da yemekteki zehri, defne yaprağı içine alır ve ette zehir kalmaz aynı zamanda eşsiz bir koku ve lezzet katar. 1 kg defne yaprağı içinde 5 veya 6 bin adet yaprak vardır. 1 ton defne yaprağından 3-5 lt uçucu yağ çıkartılmaktadır. Yani 1 gr defne yaprağı uçucu yağında 1200-1500 adet defne yaprağının özü vardır. Eğer defne yaprağını ağacından kopartırsanız uygun kurutma ortamı olmazsa 15 gün içinde sararır ve kahverengi hale gelir. Bu şekilde kullanılırsa nimete değil, zehre dönüşür.   

 Ayrıca defne yaprağından yüzde yüz bitkisel, doğal ve saf halde defne yaprağı uçucu yağı üretmekteyiz. Bu yağın içinde yüzde 57 oranında 1-8 cineole maddesi bulunmaktadır. Bu madde kekik, karanfil ve okaliptüs bitkisinde de bulunur ancak en çok cineole miktarı içeren ve kolay ulaşılabilir olduğu bitki defne yaprağıdır. Cineole (sineol) mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Muazzam bir yağ çözme özeliği vardır. Korona virüsü yağ tabakası içinde protein olan bir VİRÜS olduğu için defne yaprağı uçucu yağı cineole sayesinde hem dışındaki yağ tabakasını parçalar hem de mikrobu öldürücü özelliği ile dünyanın en iyi dezenfektan ürünüdür. İnsanlar harici ve dahili olarak çok rahat bir şekilde kullanabilirler. Bugüne kadar yan etkisi görülmemiştir. Bu bir ilaç değildir ve artık herkesin malumudur ki her ilacın mutlaka bir ya da birden fazla yan etkisi bulunmaktadır.

Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Sindirimi Geliştirir: Defne yapraklarının gastrointestinal sistem üzerinde çok güçlü bir etkiye sahip olduğu, hem idrar söktürücü bir idrar söktürücü olarak idrara çıkmayı teşvik ettiği, hem de vücudun toksisitesini azalttığı ve ayrıca toksik bir şey tüketildiğinde kusturmayı (emetik olarak) teşvik ettiği düşünülmektedir. Ayrıca, defne yapraklarında bulunan organik bileşikler, mide rahatsızlıklarını gidermek, irritabl bağırsak sendromunu (IBS) yatıştırmak ve hatta Çölyak hastalığı semptomlarını azaltmak için çok etkilidir. Modern beslenmede daha karmaşık proteinlerin bazılarının sindirimi zor olabilir, ancak defne yapraklarında bulunan eşsiz enzimler, verimli sindirim ve besin alımını kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Kalbi Korur: Kafeik asit ve rutin, defne yaprağında bulunan ve kalbi kuvvetlendiren önemli organik bileşiklerdir. Rutin kalpteki ve uzuvlardaki kapiler duvarları güçlendirirken, kafeik asit kötü (LDL) kolesterolün dolaşım sisteminden atılmasını sağlar.

Ağrıları Hafifletir: Defne yaprağının esansiyel yağı burkulma, artrit ve romatizma ağrısını hafifletir. Defne yaprağı ayrıca, migren ve baş ağrıları için rahatlama sağlar.

Diyabet: Defne yaprakları kandaki glikoz, kolesterol ve trigliserit seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğu için, tip 2 diyabet tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Yaprakların maksimum sonuç için 30 gün boyunca kullanılması tavsiye edilir.

Solunum Hastalıklarında Etkili: Defne yaprakları güçlü antibakteriyel özellikler gösterir. Defne yaprağı yağı bir merheme karıştırılıp göğse uygulanırsa çeşitli solunum hastalıklarını dindirir. Aromaterapide ise defne yaprağı buharı solunması balgamları gevşetir ve solunum yolundaki tehlikeli bakterileri öldürür. Ayrıca soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. Defne yaprağı üst solunum yolları hastalıkları için çayı yapılarak tüketilir. Yüksek analjezik özelliği olan defne yaprağı boğaz enfeksiyonuna neden olan hücreleri azaltır. Balgam söktürücü etkisi ile boğazları temizler. Bir bardak suyun içine 2 defne yaprağı atıp 5 dakika kaynatın. 1 dakika bekledikten sonra süzüp içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyip tüketiniz.

Güçlü Saçlar: Saç köklerinin sağlığını iyileştirmek ve kepeklenmeyi ortadan kaldırmak için, demlenmiş defne yapraklarından yapılan bir durulama kepek tedavisinde etkilidir. Defne yaprağı çayı saç dökülmesi için harika bir ilaç olarak kabul edilir. Defne yapraklarındaki kimyasal maddeler ve uçucu bileşenler kuru cilt ve kepek oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Kanserle Savaşır: Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalarda, defne yapraklarının meme kanseri ile mücadelede yararlı bir araç olabileceğini buldu. Erken sonuçlar, defne yaprağının meme kanseri tedavisi için potansiyel bir doğal ajan olabileceğini göstermektedir. Bir başka çalışma, defne yapraklarının kolorektal kanseri ile mücadelede yardımcı olabileceğini göstermektedir. Defne yaprağı ekstraktları kolon kanseri hücrelerinin büyümesini önemli ölçüde yavaşlattı.

Hamile Kadınlar İçin İyi: Defne yaprağı folik asit bakımından zengindir. Folik asidin fetüsü doğum kusurlarından koruduğu bilinmektedir. Araştırma, defne yaprağı kullanımı ile folik asit tüketiminde artış arasında pozitif bir korelasyon olduğunu bulmuştur. Araştırmalar devam etmektedir ve bazı sonuçlar defne yapraklarının hamileliği teşvik etmek için yararlı olduğunu göstermektedir.

Adet Sorunlarının Tedavisinde Etkilidir: Defne yaprakları doğru şekilde tüketildiğinde düzenli ve normal regl sağlayabilir. Ayrıca vajinal akıntıyı tedavi etme özelliği de bulunmaktadır.

Verimli Uyku Sağlar: Yatma saatlerinde tüketilen defne yaprakları, verimli bir uyku süreci geçirmenize yardımcı olur. Bu amaçla, defne yaprağı ekstresinin birkaç damla su ile karıştırarak tüketin.

Burun Kanaması Halinde: Burun kanaması durumunda, 2-3 taze veya kuru defne yaprağını ezin.100 ml kalana kadar 200 ml suya ekleyerek kaynatın ve bu suyu için.

Böcek Kovucu Özelliğe Sahiptir: Defne yaprağı, laurik asit içerdiğinden bir böcek kovucu olarak görev yapabilir. Ezilmiş yapraklar ve biraz zeytinyağı ile yapılmış macun lokal olarak uygulandığında böcek sokmalarını ve ısırıklarını hafifletebilir. Ayrıca güve oluşumunu da engelleyebilir.

Bembeyaz Dişler İçin: Işıltılı beyaz dişler için dişlerinizi 3 gün ezilerek toz haline getirilmiş defne yaprakları ile fırçalayın.

Yüksek ateşlenmeler esnasında; 5 bardak suyun içerisine 10 tane defne yaprağı atıp kaynatın. Daha sonra soğuyan suya temiz bir bez parçasını bu suya batırıp göğüs, ense ya da alnınıza koyun yarım saatte bir değiştiriniz.

Besin atıklarından kaynaklı böbreklerde oluşan taşların düşürülmesinde de defne yaprakları oldukça etkilidir. Kaynar suyun içine; 4 yaprak defne atıp kaynatın. Günde bir defa tüketin. Her gün bir bardak tüketilen bu çay zamanla taşların erimesine ve mesaneden çıkmasını sağlar.

10 defne yaprağını toz haline gelene kadar öğütünüz. Bu toza daha sonra üzerine yarım su bardağı sıcak su ekleyip karıştırın. Bu karışımı saç köklerinize sürüp bir saat bekleyin. Saç köklerini besleyen karışım deforme hücreleri iyileştirir. Saçta bit ay da kepek varsa kısa sürede bitmesini sağlar

Defne Yaprağının İçinde Bulunan Vitaminler Ve Mineraller Nelerdir?

* 100 g defne yaprağında aşağıdakiler bulunur:

*Su: 5.44 g

*Enerji: 313 kcal

* Protein: 7,61 mg

* Toplam yağ: 8,36 g

* Karbonhidrat: 74,97 g

* Lif: 26,3 g

* Kalsiyum: 834 mg

* Demir: 43 mg

* Magnezyum: 120 mg

*Fosfor: 113 mg

*Potasyum: 529 mg

* Sodyum: 23 mg

* Çinko: 3,7 mg

* C vitamini, toplam askorbik asit: 46,5 mg

* Tiamin: 0,01 mg

* Riboflavin: 0,42 mg

* Niasin: 2,01 mg

* B-6 Vitamini: 1,74 mg

* Folat, DFE: 180 µg

* B-12 Vitamini: 0 µg

* A Vitamini, RAE: 309 µg

*A Vitamini, İÜ: 6185 İÜ

* D Vitamini (D2 + D3): 0 µg

* D vitamini: 0 IU

* Yağ asitleri, toplam doymuş: 2,28 g

* Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 1,64 g

* Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 2,29 g

* Yağ asitleri, toplam trans: 0 g

* Kolesterol: 0 mg

Defne yaprağı yağı nasıl kullanılır?

* Defne yağı masaj, buğu ve lapa tarzında kullanılır. Eklem ağrılarında masaj tarzında kullanılmaktadır.

* Deriyi tahriş edici etkisinden dolayı seyreltilerek kullanılmalıdır. Direk olarak değil has zeytinyağı ya da ozon yağı ile karıştırılarak masaj yapılır.

* Dahilen; bir fincan suya 4-5 damla damlatılarak günde 2 defa içilir.

* Haricen; parmak uçlarıyla ovma şeklinde kullanılır. Defne yağı  3 damla damlatılarak kullanılır

* Bir çay bardağı suya veya bir parça kesme şeker üzerine günde 2 defa 3-4 damla damlatılarak alınır.

* Ayrıca 10 gr defne yağı ile 100 gr eritilmiş iç yağı karıştırılarak merhem haline getirilir, romatizma ağrılarında ağrıyan yerler ovulur.

* En önemli özelliklerinden biri, antiseptik özelliği ile mikrop öldürücüdür. Cildin temizlenmesinde kullanılır. Cildi bakterilerden ve virüslerden arındırır. Bir pamuk üzerine birkaç damla damlatarak cilde sürmek ve en az 45 dakika beklettikten sonra duru suyla durulamak ve kurulamak yeterlidir. Sıcak suya dökülerek radyatör peteklerinin üzerine konulur. Evde havadaki mikrobu ve virüsü öldürmekte kullanılır.

* Ağaç kabukları ezilerek merhem haline getirilir, zona ve romatizmal hastalıklarda şifa vericidir.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar