25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5372
EURO34.9207
ALTIN2435.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yüze yüze yüz verildi

Bin beş yüz lira alan emeklinin yüzüne baka baka bindirilen yüz lira bayram ikramiyesini, almaya hazırlanan şairler şiir yazmaya, ozanlar bağlaması ile ezgileri ile dile getirmeye başladılar.

Aylardır konuşulan emeklinin Bayram ikramiyesinin bin liranın ne kadar üzerine çıkacağı tartışma konusu haline gelmişti.

Muhalefetin 500 lira önerisi iktidar partisi ile MHP’nin oyları ile kabul görmemişti. Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TV ekranlarından yaptığı açıklama emeklileri biraz olsun sevindirmeye başladı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan; “emeklilerin bayram ikramiyelerine enflasyon oranında zam yapılacak” sözleri ise yine akıllarda karışıklık oluşturmaya başlamıştı.

2018 yılından bu yana artış göstermeyen ve Ramazan ile Kurban bayramlarında 1000 lira verilen ikramiyenin, son üç yılın enflasyon rakamına göre mi,  yoksa son bir yıla göre mi ayarlanacağı merak edilmeye başlandı.

Emekliler yüzlerini tv ekranlarına dikti, bazıları yıllık enflasyonları araştırıp yüzdelik oranları hesaplamaya başladı. Yüzlerinin bu bayramda olsun gülmesini umut eden emeklilerin birkaç denklemli hesapları ortaya çıkıyordu.

Eğer 2018 yılından bu yana hesaplanan enflasyona göre olursa, Bin 503 lira, geçen yılki enflasyon oranına göre hesaplanırsa  Bin 146 lira, eğer son altı aylık enflasyona göre hesaplanırsa da  84 lira emekli bayram ikramiyesi artış göreceği düşünülmeye başlandı.

İktidar partisi ile destek veren MHP’nin Bin 500 lirayı kabul etmemesinin ardından, emeklinin gözleri  ekranda son kararı verecek Başkan’ın yüzüne dönmüştü.  Tahmini olarak ise en az 160 ile 200 lira arasında artış yapılacağı umut ediliyordu.

Nihayet emeklinin Bayram ikramiyesi açıklandığında, nasıl enflasyon artısı hesaplanmışsa anlamakta zorlandım, sadece 100 lira  artış verildi.

Üç yıldır Bin lira Bayram ikramiyesi alan emeklilere 100 lira artış yapılarak; “bozdur bozdur harca!”denilmekteydi.

Emeklilerin sözkonusu ikramiyesinin artış hesabını yapan  görevli ve yetkililer; böylesi bir artış rakamını hangi yüzdelik rakam ile  bulduklarını merak ediyorum! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasına sunulan 100 liralık artışın onaylanması sırasında tepki verilip verilmediği de meraklarım arasında…

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı ile hesaplanan fitre miktarını 28 TL olarak belirledi.

Diyanet’in belirlediği bu fitre miktarına göre 3 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması en az 2.500 Tl olarak belirlendi.

Emekli bir insanın aldığı 1.500 Tl maaş ise, Diyanet’in açıkladığı “normal gıda harcaması” bunun 1000 lira üzerinde olduğuna göre,  emeklilerin “fitre vermek” yerine, “Fitrelik durumda” oldukları ortaya çıkıyor.

Cadde ve sokaklarda yüzyüze bakıyoruz, selamlaşıyoruz. Sırtından para kazandığınız insanların ekonomik yaşantılarını görmezden geliyorsanız, sadece seçim süreçlerinde onları anımsama zahmetinde bulunuyorsanız, siyasetçi iseniz günün birinde kendi yüreğinizin sesine kulak vereceğiniz günler de olacaktır!

İnsanların yüzüne bakarken utanmadan bakabileceğiniz ve onların alın terini yemeden yanınızda çalıştırdıklarınızı yoksulluk içinde gördüğünüz zaman yüreğinizin nasıl tepki vereceğini düşünmelisiniz.

Dünden itibaren emekli ikramiyeleri hesaplardan alınmaya başlandı, hesaplarınızdan aldığınız ikramiyeyi hesaplayarak harcamanız dileğimle…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar