25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5278
EURO34.981
ALTIN2425.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yaşar Kemal’i anarken

Dünya edebiyatında önemli bir yeri ve ismi bulunan Osmaniyeli Yazar Yaşar Kemal, aramızdan ayrılalı 6 yıl oldu.

Her ölüm yıldönümünde Yaşar Kemal’in ismini taşıyan Osmaniye’nin Hemite Köyündeki Park içerisindeki Kültürevi ile İnce Memet heykeli önünde anma etkinlikleri yapıldı.

Osmaniye Ozanlar, Şairler ve Yazarlar Derneği (OŞYAD), 5 yıldır aralıksız olarak anma etkinlikleri düzenledi. Bir kez de Valilik koordinasyonu ile  yapıldı. Valilik öncülüğünde yapılan anma programının arkası gelmedi.

Yaşar Kemal’in eserlerinin bulunduğu Kültürevi’nde elektrik tesisatı bulunduğu halde, enerji sorunu bir türlü sağlıklı çözüme kavuşturulamadı, şu anda elektriği olmayan bir Yaşar Kemal Kültür evine ziyaret yapılıyor.

Pazar günü Yaşar Kemal’in yokluğunun 6. Yıldönümü nedeniyle Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar öncülüğünde anma etkinliği yapıldı. Halk TV kanalında Serkan Asker’in sunumu ile yayınlanan “Görkemli hatıralar” programı canlı olarak Osmaniye’nin Hemite köyünde gerçekleşti.

Yaşar Kemal Kültürevi önündeki programın Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan karalar ile birlikte; Nebil Özgentürk, Vedat Yıldırım, Boran Mert gibi başka konukları da vardı.

Görüntüleri TV ekranlarında izliyoruz, kültürevi, Park, İnce Memet heykeli, Ceyhan nehri ve Hemite Köyünün yüksekten görüntüleri canlı olarak izleyenlere sunuluyordu.

Programın ilk on dakikasında ekranın sağ üst köşesinde “Adana Canlı” yazısı Osmaniyeliler tarafından tepki gördü. Bu dakikadan sonrasında ise “Osmaniye Canlı” yazısı yeraldı.

Osmaniye’nin 1996 yılında Adana ilinden ayrılarak il statüsünü aldığını düşündüğümüzde, hala Adana’nın gölgesinden kurtulamamış olmasının nedenlerinin başında, kültür ve sanatına, sanatçısına önem vermeyen yeril yönetimden kaynaklandığı ortaya çıkıyor.

Yaşar Kemal’i dünyanın dört bir yanındaki insanlar tanınıp, eserlerini okurken, saygı duyarken, doğduğu kentin yerel yönetimi tarafından önemsenmemiş olmasının altında yatan bir neden arıyor insanlar.

Burada Adana Büyükşehir Belediyesini kutluyorum. Yaşar Kemal Parkı içerisindeki İnce Memet heykelini de Adana’nın Seyhan ilçe Belediyesi tarafından yıllar öncesinde yapıldığını burada anımsatmak isterim.

Osmaniyeli Yaşar Kemal’i doğduğu kentin yönetimi değil de komşu ilin yönetiminin anması olayından yerel yönetimin sanırım bir ders çıkarması gerekiyor.

Geçtiğimiz yıl Yaşar Kemal’in 5. Ölüm yıldönümü nedeniyle Hemite Köyündeki Kültür evi önünde program hazırlandı. Bu programa gidebilmek için OŞYAD tarafından Osmaniye Belediyesinden sadece bir minibüs tahsis edilmesi için dilekçe verildi. Anmaya gidecek olan insanlar için Belediye tarafından bir minibüs bile tahsis edilemedi. Gerekçe olarak ise “Ekonomik sıkıntı” gösterildi.

Hemite Köyüne gidecek olanlar için Mimar Haydar Aktürk’ün kiraladığı minibüsle gidilerek program gerçekleşti.

Bir kentin tarihi, turistik değerlerine, sanat ve sanatçılarına, yazar-çizerlerine sahip çıkılmadığı zaman, o kent kendi kabuğunu yarıp dışarıda kendini gösteremez….

 

Makale Yorumları

  • İbrahim Çenet01-03-2021 15:42

    YAŞAR KEMAL gibi bir değeri hala anlayamıyor Osmaniye insanı. Ben, biz gibi insanların seçtiği ya da yaşadığı ilin yöneticileri böyle olur. Buyurun. Bu anlamlı proğram ki proğramın adı : '--- 28 şubat Deniz Gezmiş'in doğum günü , Yaşar Kemal'in ölüm yıldönümü. -- anmaları. Ulasal kanallardan Halk tv üç saatlik canlı yayın yapıyor. Osmaniye vekili Baha Ünlü – sağolsun-- oraya gitmiş, proğram yapımcısı 53 saniyeliğine Vekilimiz Baha Ünlüyü ortaya çağırıyor, Vekilimiz proğram ın yapıldığı iki kişiden birinin adını söylüyor, ötekinin adını söyleyemiyor. Unutmuştur.Bu proğramı düşünen , oraları silip süpürttüren temizleten Adana belediye başkanı Zeydan beyi ve Halk tv yi kutluyorum. Kendim dahil Osmaniyeli aydın geçinenleride ayıplıyorumNot : Orada bulunan Adana büyük şehir belediye başkanı Zeydan bey , ünlü belgeselci Nebil Özgentürk, iki müzizyen ve üçte tv çekimcisine öğle yemeğini bir kişinin vereceğini ( ki proğram yapımcısı tarafından tüm türkiyeye anons ediliyor) ( özel not o yemek ikram edecek kişi iyi bir kültür insanıdır ) Osmaniyeliler ve yöneticileri oraya gidemiyor ve o on kişiye yemek ikram edemezlermiydi.Uyutulmaya devam edilen sevgili Osmaniye halkı şöyle bir -- titreyip – düşünsek iyi olur.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar