160x600
16 Nisan, 2025, Çarşamba
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Tüketicinin sıkıntısı

Tüketici olarak adlandırdığımız, herhangi bir ürün alıcıları, sözleşme adı ile imzaladıkları kağıtlarda yazanları iyi okumaları gerekiyor.

Ürün satıcıları sözleşme kağıtlarındaki maddeleri 8 punto harflerle yazarak, alıcının da okuyabilmesini zora sokma adına farklı bir hile yoluna gidebiliyorlar.

Olaylar bununla da sınırlı kalmıyor. Tüketici sözleşmede yazıldığı halde, ‘cayma hakkı’ kullanması durumunda yine zor anlar yaşayabiliyor. Atılan imzalar ileriki süreçte başını ağrıtıp, icralık duruma düşebiliyor.

Tüketici vatandaş, sözleşmede attığı imzaların sonunda başına neler gelebileceğini anlayabilmesi için tüm maddelerdeki satırları iyi okuması önem taşıyor.

Bana öylesine şikayetler geliyor ki, bunları süreç içerisinde değerlendirip, eksik, aksak ve hatalarını araştırdıktan sonra gündeme taşımak istiyorum.

Örneğin Erzin İlçesindeki termal tesislerinde devre mülk almak isteyenlere imzalattırılan sözleşmelerin sonunda sıkıntı yaşayan çok sayıda Osmaniyeli olduğunu öğreniyorum.

Sözleşmede ‘cayma hakkı’ yazılı olduğu halde, tüketicinin bu hakkının verilmediği, ellerindeki sözleşme doğrultusunda icralık duruma düşenlerin sızlanmalarını öğreniyorum.

Peşin yatırdığı paradan vazgeçtiği  halde, cayma hakkını kullanan vatandaşlarımız bile icraya verilmesi tehditleri ile ve firma yetkilileri tarafından telefonla sürekli arandıklarını anlatıyorlar.

Bu ve benzeri olaylar karşısında Tüketici haklarının nasıl korunabileceğini, böyle hareket eden firmaların hangi gerekçelere güvenerek insanları zor durumda bırakmak istediklerini anlamaya çalışıyorum.

Bir başka konu da emanet cihaz kullanımları konusunda yapılan sözleşmeler. İki yıllık sözleşme sonunda abonelikten vazgeçmek isteyen tüketicinin ‘vazgeçme’ konusunda farklı gerekçeler gösterilmesi ile tüketici yine zor duruma düşüyor.

Böylesi durumlarda, elindeki cihazı teslim ettiği halde yeni faturalar çıkarılması, görüntülü imzalarla abonelik iptal edilmesinin istenmesi olayları da tüketiciyi zor durumda bırakıyor.

Bu ve benzeri olayların yaşanmaması için, sözleşme imzalayanların çok dikkatli olmaları önem taşıyor.

Bir değişik olay da radyo ve televizyon kanallarında yaşanan soru sorulması ile hediye verilmesi olayından sözetmek istiyorum.

Radyo veya televizyonda sorulan sorular karşısında bir ürünün normal bedelinden çok aşağıda verilmesinin söylenmesi ile aldanan tüketici telefonla katıldığı yayın sonunda ürünü adresine istiyor. Böylesi durumlarda oyuncak ürünler geldiği gibi, anlatılan ürünlerin gelmediği olayları da yaşanabiliyor.

Ayrıca, tüketici aldığı ürünün 2 yıl sonunda kendisinin olacağı sözlerine inanıyor, ama iki yıllık sözleşme sonunda firma tarafından bu olaylar inkar edilerek ürün geri istenebildiği gibi, bir de yeni faturalar, ‘cayma bedeli’ istenebiliyor.

Tüm bunlar yaşanırken vatandaş ürün almaktan çekinir hale geldi. Cihazların 2 yıllık abone ile kullanımları sonunda geri verilmesi noktasında çıkarılan yeni faturalar yine vatandaşa zor anlar yaşatıyor.

Bankaların yıllık kart aidat bedellerine itiraz edilmesine rağmen, kanunları dinlemeden yıllık kart bedellerinin alınmasının devam ettiği gibi.

Peki vatandaş ne yapmalı? Saygılarımla….


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar