Bugün 21 Mart, Dünya Şiir günü. Şiir tadında bir gün diliyorum tüm okurlarıma.
Yıl içerisinde değişik gün ve haftaları kutlamaktayız. Bu özel günlerin isimlerini burada sıralamak yerine sadece bu günün özelliklerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
İlk kez 1999 yılındaUNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanmaya başlanılan Dünya şiir günü’nün amacı; “farkındalık oluşturmak, ulusal, evrensel ve bölgesel şiir hareketlerine taze enerji sağlamak” olarak nitelendirilmektedir.
Şiirdeki dil farklılığı, sorgulamak, yerelden, bölgesele, sonrasında evrensele doğru bir duygu yükünün paylaşılması adına “Dünya şiir günü” önem taşımaktadır.
Şiir, çağının yaşamını yansıtırken; acısı, tatlısı, umudu, umutsuzluğu, seslenişi, direnişi, öfkeyi, kahramanlığı, sevgiyi, hoşgörüyü, aşkı dile getirir.
Şair; şiirin ustası olarak sözcükleri yoğurur, birleştirir, buluşturur ve tüm hale getirerek okurunun önüne serme görevini yapar.
Şiirin dili şair için önemlidir, yine şiirdeki dil okurun anlayabilmesi açısından da önem taşır. Akıcı bir dil, anlaşılır sözcükler şiirin kolayca akılda kalmasını sağlar.
Şairleri anlamayanlar ile anlamak istemeyenlerin yaşantılarındaki eksiklikler günün birinde bir hareketinde ortaya çıkar. Şiiri sevmek; güzel olanı sevmek gibidir. Şiiri anlamak insanları, dostluğu, barışı, sevgi ve saygıyı kısacası canlı cansız tüm varlıkları anlayabilmektir.
Şiirin özünü incelediğimizde, dünyadaki canlı ve cansız tüm varlıklar ile düşlerin, görünmeyenleri bile anlayabilen bir sestir, eserdir, güzelliktir.
Kahramanlıklarda vatan sevgisi, savaşlarda askerlerin mücadelesi ile birlikte; ana-babaları, kardeşleri, eşleri, sevdikleri ve çocukların duygularını, çığlıklarını görebilirsiniz.
Sevda ve aşk şiirlerinde; ayrılıkları, özlemleri, üzüntüleri, umutları, beklentileri, kısacası kavuşabilmeyi görebilirsiniz.
Bugün Dünya Şiir günü, şiir gibi güzel duygular içerisinde olunması beklentilerimi burada bir kez daha yinelemek isterim. Şiir denildiğinde, yukarıda da belirttiğim gibi; acı- özlem, umut, üzüntüler dile getirilse de, ben olayların güzel olanlarının ağır basmasından yanayım.
İnsanların duygu ve düşüncelerinin kağıtlara aktarıldığı şiiri yasaklayanlar, engel koyanlar, kitapları toplatanlar ya da görüşlere engel olmaya çalışanların demokrasinin gelişmesine de engel oldukları gerçeği görülmektedir.
Onlar ki; şiiri yasakladıkları için tarihin tozlu sayfaları arasında isimleri anılırken, çağlar boyunca lanetli kişiler olarak anılırlar, akıllarda güzellikle değil de nefretle anılırlar.
Şair; barıştan yanadır, çocukların ağlamalarına, onların zor koşullarda ve savaşlar içerisinde yaşamasına gönlü razı olmaz. Sevenlerin ayrılmalarını istemez. Şair kavuşturmaktan yanadır, silahların; canlıları öldürmesine karşı gelir.
Şair; açlığa, yokluğa ve yoksulluğa karşıdır. Mutlu insanlar, yıpratılmayan doğa, kirlenmeyen bir dünya ister. Tüm güzellik ve mutlulukların yaşandığı bir dünya dileklerim, Şiir gününüzü kutlarım. Saygılarımla…