28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3461
EURO35.1203
ALTIN2311.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Portakal bahçesinden balık toplamak

Portakallar çiçek açtığı zaman çevresine verdiği kokuya doyum olmaz. Çocukluğumuzda portakal çiçekleri ipe dizerek tespih haline getirip başımıza taç yapardık. Portakal bahçelerindeki ağaçlardan yere dökülen çiçekleri taç yaptığımızda öğretmenlerimize getirip hediye etmek bize mutluluk verirdi.

O portakal çiçekleri ki; günleri bırakın, aylar, hatta bir yıl sonrasında bile kokusunu kaybetmeden durabiliyordu.

Çukurova’da portakal ağaçlarının çiçekleri öyle eskilerdeki gibi güzel koku vermediği gibi, şimdiki çocuklar yere dökülen çiçeklerden taç yapmasını bile bilemiyorlar.

Nerede o çocukluğum diyenlerinizin duygularını sezinler gibiyim. Portakal çiçekleri, daha doğrusu portakal ağaçlarının bulunduğu bahçede, “günün birinde balık toplayacaksınız”deselerdi, bunu söyleyenin aklında zorunun olduğunu düşünürdünüz!

Geçtiğimiz günlerde Adana’nın Kozan ilçesinde aniden bastıran sağanak yağışlar sele dönüşünce, Alabalık tesisleri sular altında kaldı, balıklar sel sularına kapılarak kendilerini bulanık suların akıntısına kaptırdı.

Sel suları Alabalık tesislerinden çıkardığı balıkları portakal bahçelerine, ekili alanlara doğru sürükleyip götürdü.

Portakal bahçelerindeki ağaçların altında bu kez dallardan düşen çiçeklerin yerine Alabalıklar almıştı. İnsanlar ellerine ne alabilmişse portakal bahçelerindeki balıkları toplamaya başladılar…

Günün birinde birileri ortaya çıkıp, kendisini varlıklı gösterir ve devletin bankasından aldığı kredi ile, bazı medya kuruluşlarını alır, ardından da çektiği kredinin “faizini” bile ödemez ise…

Olur mu olur, günün birinde de birileri çıkar, bu olayı gündeme taşır. İddia veya gerçek onu kamuoyunun yorumları ile izlemek gerekiyor.

Ülke ekonomisine canlılık getirme uğruna, yabancı sermayenin özelleştirilecek firma veya kuruluşlara ortak olmasının önünü açtığınızda, geleceğini de hesap etmediğiniz zaman başınıza örülebilecek çorapları, düşünmeniz gerekmez mi!?

Türk Telekom’un özelleştirilmesi olayında, bankalardan alınan kredinin günü gelip geçtiği halde ödemeyen yabancı firma, günün birinde kazandıklarını da alarak ortadan kaybolduğu gibi, bankaya olan kredi borçlarını ödeyip ödemediği hala merak konusu olmadı mı!?

Ülkedeki siyasi partilerin işlemleri; (Dernekler) yani Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne bağlandı. Ancak, uygulamalara baktığımızda; Covid-19 salgını sürecinde siyasi Parti genel kurulları yapılırken, aynı Kurum bünyesindeki diğer STK’lara genel kurul izni verilmedi.

Bir ilde  Genel Kurul yapabilmesi için aynı kuruma başvuru yapan siyasi Partiler, onay alırken; Kültür ve sanat dernekleri  başta olmak üzere Barolar, Güvercin severler, kuşçular, Davulcular ve hemşehri dernekleri  gibi STK’lar genel kurullarını bir türlü yapamıyor.

Haziran ayında “Spor kulübü dernekleri” için genel kurul izni çıktı, ancak; bir spor kulübü derneğinin üyesi sayısı kadar olan başka STK’lara neden izin çıkarılmadığını merak ediyoruz!

Genel kurul ve diğer toplantılarına izin verilmeyen tüm STK’lar, 15 Haziran sonrasında açıklanacak yeni kararı yeni doğacak bebek özlemiyle bekliyor…

İnsanlarımız portakal bahçelerinde bile alabalık toplarken, bizler hala etkinliklerimizi yapamıyoruz. “ Şiirlerimizi okumak, türkülerimizi söylemek ve bağlamamızı seslendirmek istiyoruz.”diyen sanatçıların özlemlerini aktarmak istedim.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar