Okulların açılmasına sayılı günler kala, okulların öğrenci servisleri ile ilgili yetkililerin çalışmaları da sürüyor.
Her yıl öğrenci servis ücretlerinde yapılan değişiklik her ne hikmetse yetkililer tarafından kamuoyu ile paylaşılmıyor.
Öğrenci velisi ile servis şoförü arasında yapılan anlaşma (Servis şoförünün istediği ücret) ile taşıma işlemi yapılıyor.
Öğrenci Servisleri belirleyen bir komisyon mutlaka vardır, ancak bu komisyonun hangi koşullara göre ücret belirlediği konusunda bir basın açıklaması veya kamuoyunu bilgilendirme bu güne kadar yapılmadı.
Yıllardır Osmaniye’de öğrenci servis ücretleri konusunda kamuoyu bilgisiz bırakılıyor.
Bu yıl ücretlerin belirlenmesi konusunda toplanan komisyonun aldığı kararların kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz.
Öğrenci servisleri geçtiğimiz yıl; 100,110 ve 120 Tl aylık taşıma ücreti aldılar.
Bu ücretlerin belirlenmesi konusunda kilometre üzerinden mi ücret alındığı noktasını da araştırdığımızda, servis ücretlerindeki değişikliklerin kilometre üzerinden değil de servis şoförlerinin uygulamaları olarak olduğu yönünde kanaatlere vardık.
Diğer illerde öğrenci servis ücretleri okulların uzaklıklarına göre belirlenirken, Osmaniye’de hangi koşullara göre belirlendiğini bu yıl öğrenmek istiyoruz.
Ayrıca Öğrenci servisleri her ne kadar trafik birimleri tarafından belirlense ve cezalar yazılsa bile yine bazı eksik ve aksaklıkların da daha farklı yöntemlerle denetlenme olayına ağırlık verilmesini bekliyoruz.
Öğrenci servislerinde “servis abla” olayı çok önem taşımaktadır. Geçtiğimiz yıl saat:0630’da, sabah ezanı okunurken okula giden öğrencilerin bazı servislerinde “servis abla” olmadığına tanık oldum.
İlkokul birinci sınıfa giden 6 yaşındaki bir çocuk uykulu haliyle servise inme ve binmesi olayında “servis abla”nın rolü önem taşımaktadır.
Ayrıca, bazı öğrenci servislerinin yolun karşısına durması ile uykulu haldeki bir çocuğun karşıya geçerek, bir de giriş kapısının yoldan tarafa açılması olaylarına da tanık oldum.
Öğrenci servisleri ders zili başlamadan 15 dakika öncesinde okula gelip birinci turu yapmalarının ardından, saat:07.00’den sonra da ikinci servis yaptıkları, bu amaçla da sabah saatlerinde hızlı seyretmeleri olayları yaşanıyor.
Sabahın alaca karanlığında servise binen minik öğrenciler bir çoğu kahvaltı bile yapmadıklarından baş dönmesi veya karın ağrısı olayları ile karşılaşma riskini taşımaktadır.
Bu çocukların aç karın servise bindiklerinde, şoförlerin hızlı seyretmeleri halinde hem kaza riski, hem de çocukların rahatsızlanabileceği olaylarının da göz önüne alınmasının önemini vurgulamak istiyorum.
Öğrenci servisleri sabah iki tur, öğleden sonra da iki tur halinde taşıma yaptıklarından, hızlı seyretmeleri normalmiş gibi görünse de öğrenci servislerinin ücretlerini belirleyen komisyon üyelerinin bu olayları da göz önüne almalarını bekliyoruz.
Mutlu günler dileklerimle…