160x600
16 Nisan, 2025, Çarşamba
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Nihayet!..

Bir kent düşünün, en yakın köyüne ulaşım sağlanabilmesi için arada sadeçe bir dere yatağı bulunuyor. 

Karaçay dere yatağı kış aylarında azgın sel suları ile Dereobası köyüne geçit vermez duruma geliyor. Amanos dağlarından gelen sel suları, beraberinde orman ürünlerini de sürükleyerek dere yatağı boyunca tehlikeler oluşturuyor. 

Kent ile arasında sadece Bir kilometre uzaklıktaki Dereobası köyü sakinleri Karaçay’ın geçit vermediği zamanlarda üç-dört kilometre uzaklıktaki Karacalar veya Fakıuşağı köprüsünü kullanmak zorunda kalıyor.

Yıl 1979, köy halkı kendi arasında topladığı paralarla bir köprü yaptırdılar. O günün koşullarında ayak temelinin sağlam olmaması, teknik olanakları da göz önüne aldığımızda sağlıklı olmamıştı.

Yıl 1982, aşırı yağışlar ve Amanos dağlarının eteklerinden gelen sel suları köprünün yıkılmasına neden olmuştu. Köy halkının yıllardır uğraşları maddi olarak yetmediği için yetkililere seslerini duyurmaya çalıştılar. Seçimler geldi, siyasiler söz verdiler ama seçip bitti unutuldu!

Osmaniye il oldu, Kaymakamlar gitti, Vali’ler gelmeye başladı. Köy halkı yine isteklerini defalarca yetkililere bildirdiler.

18 Nisan 1999 seçimleri öncesinde, 26 Mart 1999 günkü gazetemde; “Dereobası köyü halkı, seçim öncesi Adayların önüne köprü koydu..” başlıklı haberimi anımsıyorum. Tahta köprüden geçen köy sakinlerinin hemen altında da Vali Ümit Karahan’ın ‘Bayram mesajı’ yeralıyordu.

Aradan geçen süre içerisinde köy sakinleri umutları kesmediler, köye gelen siyasilere sık sık anımsattılar. Kentteki yerel gazetelerde; dere yatağı üzerine köylülerin kurduğu tahta köprü üzerinde çocukları ile geçen ailelerin fotoğraflarının yeraldığı haberler gündemden düşmedi.

Geçtiğimiz yıl nihayet bu konu üzerinde ciddi anlamda çalışmalar başlatıldı. Vali Kerem Al olayın çözümü için yöntemler araştırmaya başladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Osmaniye ziyareti sırasında OKÜ’deki bir toplantıda sorun yazılı olarak Bakan Eroğlu’na bildirildi.

DSİ’nin Karaçay dere yatağı üzerindeki çalışmaları ile Dereobası Köyü’nün de köprü sorunu çözümlenmek üzere yöntemler bulundu. İhalesi yapıldı ve nihayet geçtiğimiz ay içerisinde köprünün yapım çalışmalarına başlanıldı.

Aradan geçen 35 yıllık bekleyiş, özlem Dereobası köyü halkı için sona eriyordu. Köy Muhtarı Davut Yaşar bu sevincini köy halkı ile paylaşmak üzere köprünün temel direkleri önünde iki koç kurban keserek sevinçlerini dile getirdiler.

Kente en yakın köyün köprüsü 35 yıl aradan sonra da olsa yapılmaya başlanması köy halkı için ayrı bir mutluluktu. 

Bu köprünün yapılması ile birlikte kente ulaşımın daha sağlıklı ve kısa sürede sağlanması ile birlikte Güney Çevre yoluna bağlantısı, Zorkun yaylasına kent merkezinden ulaşım için alternatif yol olarak kullanılması da sağlanacaktı. 

Hizmetler her zaman insanları mutlu eder, gecikmeli bile olsa önemli olan halka hizmetin sağlıklı şekilde sunulması olarak değerlendirilir. 

Bu olayla ilgili olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyor şimdi köy sakinleri, bundan sonrası ise köprünün hizmete girmesi ile köy ile kent arasındaki ulaşım hizmetleri ile birlikte daha farklı sosyal ve ekonomik yaşam göze çarpacak, bu hizmeti insanlarımız unutmayacaktır. Mutlu günler dileklerimle…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar