Nar meyvesinin önemi, tadı, yararı yanında bir de ‘kutsal’ meyveler arasında sayıldığını bilenleriniz vardır.
Çocukluğumuzda, büyüklerimiz nar yerken yere dökmeden, tüm tanelerinin tamamını yiyebildiğimizde ‘sevap’ kazanabileceğimizi söylerlerdi.
Oysa bir nar yenirken tanesini yere düşürmeden kabuğunu soyamadığınız gibi, yerken bile mutlaka parmaklarınız arasından tanenin düşmesine engel olamıyorsunuz.
Tanelerini yere düşürmeden nar yiyemiyorsanız, kendinizi ‘nar yemiş’ olarak tanıtabilirsiniz. Ancak; bir tanesinin bile yere düşmüş olması sizin nar yemekte başarılı olamadığınızı göstermesine yeter de artar bile!
Nar için ‘Cennet meyvesi’ denilir, kutsal sayılar meyveler arasında yer alır. İslam dini gereği kutsal sayılanlar, yine Müslüman insanların yaşantıları ile hayata geçirilir.
Nar’ın kabuğunu soyarken elinizi kestirmişseniz ve kesilen yerden kan akıyorsa, nar tanelerinin rengi ile kaynaşmış olur. Diyelim ki, elinizi kesmeden soyduğunuz nar’ın tanelerini yemek istediğiniz sırada yere düşürdünüz, onu eğilip almaz ve yemezsiniz.
Hani, Nar kutsal ve Cennet meyvesiydi, toprağa düşen tanesini alıp neden yemediniz!?
Din ile Devlet işlerinin birbirleriyle karıştırılmasının, hatta her olayın ardından gelişmeleri veya gelişebilecekleri “inanç” üzerine yorumlayıp konuşulmasının ardından, insanlar dini inançlarından uzaklaşmaya başlar oldu!
Mikrofonu eline alan politikacı, insanların inançları üzerinden ve onların yüreklerindeki saf duygulara göre sözcükler konuşarak “oy alma” yöntemlerini dener oldular ve bunu bazı yerlerde değil, çoğu yerde de başardılar.
Bir halk deyimi vardır; “Müslüman mahallesinde salyangoz satamazsın!” Ama bazı kişiler bal gibi satıyor, hem de sadece salyangoz değil, başka etlerin bile satılması noktasında ‘katkıda’ bulunabiliyorlar.
Diyanet İşleri Başkanlığı, cami ve mescitlerde; “tabure ve sandalye” ile namaz kılınmasındaki yer ayrılması uygulamasını kaldırdı. 81 İl Müftülüğüne bu konuda genelge gönderildi. Bu uygulamanın kaldırılması ile “engeli olan” vatandaşlar için sıkıntı oluşturacağı tartışma konusu haline geldi.
Böyle bir uygulama, bir başka siyasi parti iktidarı döneminde yaşatılmak istenilseydi; Ne-ler olabilir-di!? İnanç tüccarları sokaklara çıkıp, ne gibi eylemler yaparlardı!?
Nar gibi güzel bir meyveyi yerken, üzerinize dökmeden yemelisiniz! Saygılarımla…