160x600
16 Nisan, 2025, Çarşamba
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İktidara Aday olmak!..

Bir ülkede seçimler öncesinde iktidara Aday olmak, ciddi çalışma gerektiren ve çalışmayı da en az hata ile sonuçlandırmakla gerçeklik kazanılabilir.

24 Haziran seçimleri ile ilgili ülke genelindeki oyları yaygın medyadan öğrendiğine göre, yereldeki sonuçları sizlere değerlendirmek istiyorum.

Sosyal demokratların kahvehane ve diğer yerlerdeki sohbetlerine bakılırsa, her seçim öncesi ‘iktidara en yakın parti’ olarak konuşurlar.

Osmaniye’de 1977 yılındaki seçimlere bir günü kala, yani Cumartesi günü CHP Lideri Bülent Ecevit, şu anki Askeri lojmanların arkasındaki alanda seçim konuşmasını yaparak Osmaniye’den Ankara’ya hareket etti. Ecevit seçim yasaklarına dakikalar kala son mitingini Osmaniye’de yapmış, Belediye Başkan adayı  Güner Dinçer’in bileğinden tutup havaya kaldırarak oy istemişti.

11 Aralık 1977 günü yapılan yerel seçimlerde CHP’li aday Güner Dinçer Osmaniye Belediye Başkanlığını kazandı.

(Güner Dinçer dönemi fazla sürmedi, 12 Eylül 1980 ihtilalinde görevden alındı. Ancak 3 yıla yakın sürede Osmaniye’ye ve Belediye işçilerine Demir-Çelik işçilerinden fazla TİS sonucunda zam verdiği bir  gerçektir)

Sosyal demokratlar Osmaniye’de  15 Mart 1984 günü yapılan yerel seçimlerde  SODEP’li aday İskender Türkmen ile Belediye Başkanlığı seçimlerini kazandı.  5 yıl bu görevi yürüttü ama partisi yeniden Aday göstermedi.

(İskender Türkmen döneminde Osmaniye ilk kez; Zorkun yaylası sınırları içerisindeki “Gerekmez, Gürdük ve Peypınarı”ndan Osmaniye kent merkezine içme suyu getirildi. Kanalizasyon çalışmaları başlatıldı, bazı bölgelerde tamamlandı.  Daha sonraki dönemlerde “3 dönem” Belediye Hizmet binası olarak kullanılan “Belediye turistik oteli” yapıldı. Ve diğerleri…)

Sonrasında mı; Sosyal demokratlar 1989 yılından bu yana yerelde iktidar yüzü  göremediler!..

Son iki dönemdir CHP olarak Mimar Haydar Aktürk aday gösterildi. Her iki seçimde de ancak üçüncü sırada yeraldı. Sorun Aday da mı, yoksa Partisinin örgütünde miydi!?

CHP Genel Başkanı yerel seçim çalışmalarının açılışını Osmaniye’de yapmıştı. Otobüsle kente gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Salı Pazarı’ndaki partisi tarafından düzenlenen yere geldiğinde, otobüsün üzerinde aynen şu sözleri kullandığını anımsıyorum; “Sevgili  Osmaniye’liler ben aslında buraya bir çay içmeye gelmiştim. Seçim için miting yeri hazırlamışlar, ben de madem ki hazırlamışsınız, gidip konuşayım (!)” tümcelerini kullanmıştı (!)

Bu sözler üzerine CHP Adayı Mimar Haydar Aktürk’ün parti Genel Başkanı tarafından yeterince desteklenmeyeceği yönündeki kaygılarımı Aktürk ile de ertesi günü yüzyüze görüşerek paylaşmıştım.

Siyaset ciddiyet ister, kararlılık ister veya benim meslek yaşamımda gördüğüm siyasilerin ve siyasi partilerin başkanlarından görüp, yazdıklarım  yıllardır böyle olmuştur.

CHP Osmaniye’de  benim görüşüme göre; yerelde iktidar olmak istemediği gibi, Milletvekilliği seçimlerinde de “piyangodan çıktı” sözü yaşandı diyebilirim.

Son seçimlerde de öyle olmadı mı? Saatler; 02.30’la kadar İyi Parti adayından yana isim okunurken, sabahleyin insanlar uyandığında CHP  adayı Baha Ünlü ismi ile karşılaştılar. 

Sonuçta, Osmaniye adına; Ak  Parti’den 2, MHP’nin Genel Başkanı ve CHP’den bir olmak üzere toplam 4 Milletvekilimiz belirlenmişti. 

İleriki günlerde yazılarım devam ettiği sürece görüşmek üzere; 24 haziran seçimleri sonunda Osmaniye’nin sorunlarını gündeme taşıyabilecek “Milletvekilimiz var mı?” 

Bu arada  İsmail Kaya’yı şimdilik bir kenara  bırakıyorum, bu tepkim yanlış anlaşılmasın. Diğer Vekillerimiz Osmaniye kent yaşamı’ndan ne ölçüde somut bilgi sahibi demek istiyorum. Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar