Bir zamanlar ekmekleri poşet içerisinde satmaya başlamışlardı. Daha hijyenik olması açısından alınan bu karar bir süre sonra uygulamadan kaldırılmıştı.
Gıda, tarım ve Hayvancılık bakanlığı şimdi yeniden ekmeğin poşete girmesi yönünde karar aldı. Pazartesi günü, ekmekler poşet içerisinde satılmaya başlanacak.
Ekmeklerde tuz oranı azaltılıp, kepek oranı yükseltilecekmiş. Ekmeğin poşet içerisinde satılması ile, bakkallardan satın almak isteyen müşteriler 4-5 ekmeği kontrol edip, elinin kirini bulaştırdıktan sonra seçtiği herhangi bir ekmeği alamayacak. Poşet içerisindeki ekmeği ellemiş bile olsa elinin kiri ekmeğe çıkamayacak.
Fırınlardaki satışlarda ise ele şeffaf eldiven geçirilecek. Tuz ve kepek oranı ise daha farklı bir çalışma olarak düşünülebilir.
Ekmeğin poşet içerisinde satılmasında ilk akla gelen, hijyenik ortamda satıldığını düşünüyoruz. Bu uygulamaya da katılıyoruz.
Ancak, bir fırıncı ile yaptığım görüşmede, böyle bir uygulamanın doğru olmadığını anlattı bana. Bu iddiasını ilginç buldum ve fırıncıyı dinledim.
Fırıncının anlattığına göre, sabahleyin fırından çıkarılan ekmekler poşete konulması için bir süre soğuması gerekiyormuş. Ardından poşete giren ekmeğin hangi saatte fırından çıktığının belli olamayacağı gibi, vatandaşın bayat ekmek yemesi gibi durum ortaya çıkabilirmiş.
Fırıncı konuşmasının ardından, günde bir posta ekmek çıkaracağını, onu da poşetleyip akşama kadar müşteriye satacağını, bundan da fırıncıların karlı olacağını söylüyor.
Yani müşteri öğle saatinde taze ve sıcak ekmeği pek bulamayacağı, poşetteki ekmeği almak zorunda kalacağı yönünde bir görüş var ortada.
Bizlerin ilk aklına gelen, hijyenik ekmek satın almak ve yemek olarak düşünülse de fırıncının farklı görüşleri var.
Ayrıca, fırınlarda sıcak ekmeğin poşete konulmasının sakıncaları da anlatılıyor. Peki ne yapmak gerekiyor o zaman diye aklımıza bir soru takılıyor? Yani yeniden açıktan ekmek mi alalım, poşete girmesin mi?
Burada akıllar karışıyor, ama ben yine de poşette satılmasından yanayım. Bayatlığını bir kenara bıraktığımızda, bakkalın dolabından bir ekmek almak için 5 ekmeği parmakları ile kontrol eden müşteriler ellerindeki mikropları en azından ekmeklere bulaştıramayacakları için poşeti savunuyorum.
Sağlığımız önemliyse eğer kurallarını da uygulamamız gerekiyor. Bakanlığın uygulamaları arasında kepek oranının yükseltilmesi ve tuz oranının azaltılması da belki bayatlamanın önüne geçmek olarak düşünülebilir.
Pazartesi gününden itibaren poşete giren ekmekleri aldığımızda, nasıl bir poşet kullanılacağını da merak ediyorum.
Bir kez daha bence uygulamanın yerinde olduğunu düşünerek, fırıncılar ‘işlerimize gelir’ deseler de, uygun olmadığını söyleseler de, sağlık yönünden katılıyorum. Saygılarımla…