Yeni yıla girdiğimiz ilk günden itibaren vatandaşın tüketim ürünlerine iğneden ipliğe zam yapılmaya başlandı.
Asgari ücret ve emeklileri zam yapıldı ya, vatandaşın da tükettiği ürünlere ardı arkasına zam yapılır. Akaryakıt ürünleri, doğalgaz, elektrik ve diğerlerine yapılan zamlar asgari ücret ve emeklilere yapılan zammı eşitlemek yerine aşağıya çekmeye yetti.
Ekmeğimiz de bu zamdan nasibini aldı. Bir liradan satılan 250 gram ekmekte gramaj düşürülmesi uygulandı. 50 gram üretilmeye başlanan ekmekte gizli zam yapılmış oldu.
Ekmeğin gramajının fazla olmasına karşı biriyim. Bir kişi 250 gram ekmeği tükemez, tükettiğini düşündüğümüzde de gıda olarak sağlıklı olarak düşünülemez.
Aslında ekmeklerin gramajları daha da düşürülmesi, fiyatları da ona göre ayarlanmalı ki, insanlar fazla ekmek tüketmesinler, aynı zamanda yenilmeyen ekmekler çöpe gitmesin.
Ekmek denildiğinde 20 yıldır düzenlemekte olduğumuz “ekmek ödüllü şiir yarışması” akla geliyor. Osmaniye’nin adını ülkemizin değişik yörelerinde bu yarışma ile tanıtmaya çalışıyoruz, tanıttığımızın da kanıtlarını görmekteyiz.
Bu yıl 21.’ncisi gerçekleşecek olan “Ekmek ödüllü şiir yarışması”nın katılım koşulları, son katılım günü ve etkinlik günlerinin programını hazırlıyorum. Bu haftadan itibaren bu yarışmanın katılım koşulları gazetelerde yayınlanmaya başlayacak. Tam da böylesi bir günde ekmeğimizin gramajı düşürülüyor. Demek ki ekmek önemli bir gıda ürünü, bizler 20 yıl öncesinden böylesi bir isimle şiir yarışması başlatmış ve sürdürmekteyiz.
Geçtiğimiz yıl tüm katılımcılara birer ekmek verirken, bu yılki ekmeklerimiz 50 gram eksik olacak. Önemli olan ekmeğin gramajı değil, şiir yazdıkları ve yarışmaya katıldıkları için emeklerinin ürünü ekmeği almak ve tören alanında iştahla yemeleridir.
Bu yarışmamız öylesi güzelliklere sahne oluyor ki, bazıları ekmeği aldığında üç kez öperek başına götürüyor ve yüreğinin üzerinde taşıyarak evine götürüyor.
Bazı insanlar, şiirden kazandığı ekmeğin kutsallığından sözediyor, bazıları ise her sofraya oturduğunda bu yarışmayı anımsadığını söylüyor.
Tören sırasında ekmeği yiyenlerin hareketleri fotoğraf makinelerin görüntülerine de yansıyor. Gazetelerin sütunlarında en çok ta ekmeği parmakları ile kavrayarak yiyenlerin görüntüleri yer alıyor.
Aradan 20 yıl geçti, bu yıl 21.’ncisini gerçekleştireceğimiz “Ekmek ödüllü Şiir yarışması” her yıl olduğu gibi yine Nisan ayının son Cuma günü saat:17.30’da Karaoğlanoğlu parkında yapılacak.
Osmaniye’de 20 yıldır katılım tarihini ve etkinlik gününü ertelemeden verildiği tarihte gerçekleşen bu yarışmamızda, 3.550 kişinin katılım gösterdiğini görmekteyiz.
Geçtiğimiz yıl 3 yurt dışından olmak üzere 41 ilimizden katılım gerçekleşmişti. Bu yıl henüz katılım koşullarını bile medyaya yansıtmadan ilk şiir Antalya’dan geldi. Cuma günü kargodan gelen paketin üzerinde “21. ekmek ödüllü şiir yarışması”diye yazıyordu.
Demek oluyor ki, bu yarışma tuttu ve devam edeceğine inanmış şairlerimiz. Ekmeğin kutsallığında, emeğe saygılı olunması dileklerimle, saygılar…