İnsanın doğuşu, hayata merhaba dediği ilk andan itibaren yaşantısı boyunca mücadele dolu yılları birer anı olarak kalır.
Günün birinde sevdiklerini, dostlarına veda edip toprağa verdiğimiz anda günün birinde her canlının aynı yerde buluşacağını anlarız.
Hayat mücadelesinde eserler bırakarak aramızdan ayrılan değerli insanları unutabilmek kolay olmaz. Onlar aramızdan ayrılsa bile eserleri ile belleğimze yaşantılarını sürdürürler.
Geçtiğimiz bir hafta içerisinde kültür ve sanat alanında eğitimci-Şair Alaattin Ala, bir sonda Şair, Ozan Ali Şahin (Aşık derdi Derya)’yı önceki gün de Gazeteci, Şair ve Yazar Hüseyin Ünaldı’yı toprağa verdik.
Değerli insanlar o güzelim atlara binerek aramızdan gidiyorlar, bizler ise onları uğurlarken arkalarından el sallayabilmek için kollarımız dermansız kalıyor.
Bazı insanlar çevresindeki insanların değerlerinin farkına bile varamazlar veya ilgilenmezler. Ancak o değerli insanların eserlerini gördüğümüzde anlayabilsek te geç kalmış olacaktır, çünkü onlar aramızdan ayrıldıktan sonra bizim kendisine verdiğimiz değerini göremeyecektir.
Hüseyin Ünaldı, hayatı zorluklar içerisinde geçen, İstanbul gibi metropol bir kentte gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapan, sanatın çok yönü ile uğraş veren bir insandı.
Yazar Aziz Nesin ile Gün gazetesinde birlikte köşe yazarlığı yaptığı günleri anlatırdı. İstanbul’a alışmıştı ama, Annesinin hasreti onu yeniden bu topraklara getirip yaşamasına neden oldu. Ünaldı için “Ana” denildiğinde vatan kadar kutsal olduğunu çizdiği resimler ve yazdığı şiirlerinde görmekteyiz.
Çocukları çok sevdiği kadar, şiir yazmak onun için çök önemli bir tutkuydu. Haksızlıklar karşısında asla eğilmemeyi ilke edinmişti.
Şiir denildiğinde işini gücünü bırakır koşardı, gençlerin yazdıklarını incelerken kırmamaya ve onları yazmaktan kaçındırmamaya özen göstererek eleştirilerini yapardı.
Turgut Özal Hükümeti döneminde gazete kağıdına gelen zam nedeniyle tepki amaçlı 12x20 ölçülerinde Yeni Osmaniye gazetesi, Türkiye’nin en küçük gazetesi olarak yayınladığında gündeme gelmişti.
Osmaniye Belediyesi (İskender Türkmen döneminde) Logo yarışması yapıldığında çizdiği logo ile ikincilik ödülü almıştı. Osmaniye Belediyesi’nin (Av. Mehmet Gürbüz döneminde) “Osmaniye’nin kurtuluş mücadelesi” konulu roman yarışmasında birincilik ödülü alarak kitabı Belediye tarafından bastırılmıştı. Hüseyin Ünaldı’nın ödüllerini saymakla bitirimeyiz.
Gençlik yılları mücadele içerisinde geçen Ünaldı, ileri yaşlarda evlenerek biri kız iki evlat sahibi oldu. Hayatının son yıllarında bir evi, eşi ve çocukları ile mutlu yılları yaşamak istiyordu, ama solunum yetmezliği ile sağlık sorunları iyi gitmiyordu.
Hüseyin Ünaldı ile yazacaklarım sayfalara sığmaz. Birlikte olduğumuzda önemli sözlerinden birini aktarmak istiyorum. Babamın ismi Hüseyin, Annemin de ismi Gülsüm olduğu için, Hüseyin abimin eşinin de ismi Gülsüm olmasından dolayı bana; “Bizim evladımızsın” diye konuşurdu.
Nur içerisinde yatması dileklerimle, saygı ile anacağım, ailesine sabırlar diliyorum.