160x600
16 Nisan, 2025, Çarşamba
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bizim Çocuklarımız

Yeni yetişen kuşağın çocuklarının gelecek için parlak günler getireceğini gözlemledim.

Osmaniye Merkez Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu öğrencilerinin TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarını gezerken öylesine ilginç ve becerili çalışmalara tanık olduk ki, buradan anlatılması sayfalara sığmayacak. En iyisi merak edenler için bugün de açık olacak fuarı gidip gezerek, o çocuklarımızın eserlerini ve çalışmalarını kendilerinden dinlemeniz olacaktır.

Bir grup çocuğumuz depremle ilgili çalışmalar yapmış. Bir başka grup öğrenci araçların yoldaki seyrinden oluşan rüzgardan enerji üretiyor. Bir başka grup öğrenci geometri, matematik çalışmaları ile ilginç buluşların projelerini oluşturmuşlar.

Okulun özverili proje hazırlayıcısı öğretmen ve öğrencileri 28 ayrı projeyi salonda sergiliyorlar. O çocuklarımız yaptıkları projelerin başında bulunurken, yanlarına gelen insanlara eserlerinin çalışmalarını anlatırken heyecanlı ve yürekten inanarak yaptıklarını da hareketleriyle ortaya koyuyorlardı. Projeler hakkında bilgilenen veliler ve diğer davetliler o çocukları dinlerken hayretler içerisinde kalıyorlar, aynı zamanda da geleceğin  bilim insanları ile tanışmanın mutluluğunu yaşıyorlardı.

Okullarımızda çocuklarımızın bu yaşlarda bilimsel projeleri üretmeleri ülkemizin geleceği açısından önem taşımaktadır. Bu çocuklarımıza geniş olanaklar verilmeli, proje üretmeleri konusunda gereken desteklerin verilmesi halinde, temiz enerji üretilmesinden tutun da tüm konularda doğanın temiz enerjisinin insanlığın hizmetine sunulması ortaya çıkacaktır.

Bildiğimiz suyun enerji gücü ile hareket edilen bir iş makinesi projesini düşünebiliyor musunuz? Güneş ve rüzgar enerjilerinden farklı projeleri ortaokul sıralarında üretmeye çalışan yeni bir kuşak gördüğümüzde ülkemizin geleceği açısından umutlarımız yeşeriyor.

Benim Ortaokula gittiğim yıllardaydı, kurbağayı bir kavanoz içerisine koyarak oyu bayıltmıştık. Daha sonra baygın haldeki kurbağayı masaya yatırıp ayaklarından iğnelemiştik. Ardından bir jilet ile karnını yarıp, ardından da bir iğne ile yeniden dikerek canlılar üzerindeki ameliyat olayını öğrenmeye çalışıyorduk.

Bunların dışında, kara tahtaya yazdığımız tebeşirin izlerini silmek için keçeyi bir tahta parçasına çivi ile çakarak tahta silgisi yapıyorduk. Bu ve benzeri eğitim ve öğretimleri gösteren öğretmenlerimizle onların bizlere öğretileri karşısında hem mutlu oluyor, hem de derslerimize daha sıkı sarılıyorduk.

Günümüz koşullarına göre de TÜBİTAK bilim fuarlarını gördüğümüzde, bu tür etkinliklerin ve yeni projelerinin artırılması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Öğrenciler sadece kitaplarda yazılı olan soruları yanıtlamakla kalmayıp, kendilerinin üreteceklerinin sorularına yanıtlar bulmak suretiyle eğitim ve öğretim görebilir hale getirilmelidir.

Dünkü çocuklarımızın bizlere anlatmaya çalıştıkları projeleri dinlerken, gözlerinin içlerinin güldüğünü ve icatlarından dolayı ne kadar çok mutlu olduklarına tanık oldum.

Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu’ndaki bu öğrencilerimizi, emeği geçen öğretmenlerini ve Okul yönetimini kutluyor, öğrencilerimize başarılarının devamını diliyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar