16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.4356
EURO34.4606
ALTIN2488.4

Yaban keçileri Gümüşhane dağlarını sevdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yaban keçileri Gümüşhane dağlarını sevdi
Abone ol
COĞRAFYASININ YÜZDE 60’INI OLUŞTURAN DAĞLARINDA GÜNDEN GÜNDE YABAN HAYVANI ÇEŞİTLİĞİNİ ARTIRAN GÜMÜŞHANE’DE SARP VE YÜKSEK KAYALIKLARDA YAŞAMLARINI SÜRDÜREN VE KAYALARIN USTA TIRMANICISI OLARAK ADLANDIRILAN YABAN KEÇİLERİNİN SAYISI BİNİ AŞTI.

Coğrafyasının yüzde 60’ını oluşturan dağlarında günden günde yaban hayvanı çeşitliliği artan Gümüşhane’de sarp ve yüksek kayalıklarda yaşamlarını sürdüren yaban keçilerinin sayısı bini aştı.


600 metreden 3 bin 331 metreye kadar oluşan rakım farkı, Türkiye’de görülen üç iklim türünden ikisi olan karasal iklim ve Karadeniz ikliminin görüldüğü Gümüşhane’de son yıllarda yaban keçilerinin sayısı hızla artıyor.


‘Gümüşhane dağlarının süsü’ olarak adlandırılan ve koruma altında olan Yaban Keçilerinin son yıllarda ikiz doğurması, koruma ve gözlem çalışmalarının sürekli yapılması, vatandaşların da bu konuda hassas olması ve Gümüşhane’nin kaçak avlanma oranı en az olan iller arasında yer alması bu artışta etkili oldu.


Kentte bazı yerleşim yerlerine yakın noktalarda yaşayan yaban keçileri kalabalık sürüler halinde gezerken, çoğu zaman köy yollarına inerek su ihtiyacının ardından tuz ihtiyacını gidermek için beton ve kayaları yalıyor.


Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekipleri tarafından sürekli kontrol edilen yaban keçileri önceki gün vatandaşların aracının önünde görüntülendi. 15’ten fazla bireyin bulunduğu sürüyü cep telefonuyla kaydeden vatandaşlar asaleti ve masumiyetiyle gören herkesi etkileyen hayvanları bir süre kayıt altına aldı.


Beton yolda bir süre birbirleriyle oynayan genç ve yaşlı bireylerin bulunduğu sürü daha sonra aracı fark edince hızla kayalara tırmanarak alandan uzaklaştı.


Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listede “Savunmasız” kategorisinde yer alan ve koruma altındaki bir tür olan “Capra aegagrus” bilimsel adlı Yaban Keçileri Gümüşhane’de 20 farklı lokasyonda gözlenebiliyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar