03 Temmuz, 2024, Çarşamba
DOLAR32.558
EURO35.2044
ALTIN2461.3
Yusuf Cinkara Otomotiv

Vajinismus Pelvik Taban Rehabilitasyonu Tedavi edilebilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vajinismus Pelvik Taban Rehabilitasyonu Tedavi edilebilir
Abone ol
Vajinismus, dünya genelinde erişkin kadınların yaklaşık %5-15'inde görülürken, Türkiye'de her 10 kadından 1'inde bu sorunun yaşandığı belirtiliyor.

Vajinismus, dünya genelinde erişkin kadınların yaklaşık %5-15'inde görülürken, Türkiye'de her 10 kadından 1'inde bu sorunun yaşandığı belirtiliyor. Vajinismus, pelvik taban kaslarının (vajina çevresindeki kaslar) istemsiz ve kontrolsüz biçimde kasılması sonucu ağrılı cinsel birleşme veya birleşmenin hiç gerçekleşememesi olarak tanımlanıyor. Cinsellikle ilişkili olması ve toplumsal baskı nedeniyle, tedaviye başvuranların sayısı oldukça düşük. Bu nedenle toplumun vajinismus hakkında bilgilendirilmesi büyük önem taşıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Pelvik Taban Rehabilitasyon Ünitesi’nden Prof. Dr. Ümit Dinçer, vajinismus ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Nedenler: Yetiştirilme Tarzı, Kişilik Yapısı, Tıbbi Geçmiş

Vajinismus, pelvik tabandaki kasların istemsiz olarak kasılmasıyla ortaya çıkar ve bu durumu sıradan bir ağrılı cinsel birleşme olarak tanımlamak doğru değildir.

Toplumda sık görülen bu hastalığın en önemli nedeni psikolojik sebeplerdir.

Yetiştirilme tarzı, kişilik yapısı ve tıbbi geçmiş gibi faktörler vajinismusun gelişiminde etkili olabilir.

Sonuç olarak, pelvik tabanı oluşturan kasların şiddetli ve kontrol dışı kasılması meydana gelir.

Pelvik taban kaslarını kontrol etmek ve kasların istemli bir şekilde kasılıp gevşemesini sağlamak vajinismus tedavisinde büyük başarı sağlar.

Bu nedenle, "Pelvik Taban Rehabilitasyonu" (PTR) ile kasları kontrollü olarak çalıştırmak en önemli ve etkili yöntemlerden biridir.

Jinekolojik Bir Sorun Yoksa Pelvik Taban Rehabilitasyonu Düşünülmeli

Vajinismus tedavisinde temel amaç, sebebi ortadan kaldırmaktır. Eğer vajinismusa neden olan durum ortadan kaldırılabilen bir tıbbi kondisyon ise, bu durum jinekologlar tarafından tedavi edilmelidir.

Ancak jinekolojik açıdan bir ilerleme kaydedilemiyorsa, pelvik taban fizyoterapisi düşünülmelidir. PTR, bu konuda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Bu konuda uzmanlaşmış birimler ve fizyoterapistler, vajinismus ve ağrılı cinsel birleşme (disparoni) için bir rehabilitasyon programı hazırlayabilirler.

Pelvik Taban Uzmanlığı Olan Merkezler Tercih Edilmeli

Vajinismus sorunu, bazen kabızlık, idrar kaçırma veya gaita kaçırma gibi durumlarla birlikte görülebilir.

Bu durumlarda, pelvik tabanın en önemli kaslarından biri olan “Pubokoksigeus” kasının eğitimi büyük önem taşır.

Vajinismusta en önemli kas olarak bilinen PK kasını hedef alan pelvik taban kaslarının eğitimi, gevşetilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla yapılan "görev temelli biofeedback" çalışmaları, kasları normal fonksiyonel ritmine ulaştırır.

Bu çalışmalar, kişinin tıbbi değerlendirmeleri yapıldıktan ve cerrahi, nörolojik veya enfeksiyon kaynaklı bir sorun olmadığı belirlendikten sonra, pelvik taban konusunda uzmanlaşmış fizyoterapistlerin bulunduğu merkezlerde yapılmalıdır.

Hasta, yüksek teknolojili cihazlarla, konforlu ve mahremiyeti gözeten bir rehabilitasyon programına alınmalıdır.

Başarı Oranı Yüksek

Pelvik taban kas yapısı, tüm karın içi organları yer çekimine karşı destekleyen, mesane, rektum ve cinsel organları olması gereken yerde tutan bir yapıdır.

Pelvik taban kaslarının normal çalışması, refleks kasılmalardan kurtulması ve istemli şekilde kontrol edilmesi hedeflendiğinde, vajinismus ve ağrılı cinsel işlev bozukluklarında son derece başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erzurum 3 gün yağışlıÖnceki Haber

Erzurum 3 gün yağışlı

Otomobil şarampole devrildi, 2 yaralıSonraki Haber

Otomobil şarampole devrildi, 2 yaralı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar