
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı Mart 2025 Reel Efektif Döviz Kuru verilerine göre, TÜFE ve Yi-ÜFE bazlı REK endekslerinde dikkat çeken bir düşüş yaşandı. BİM bazlı endekste ise yıllık bazda artış görüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Reel Efektif Döviz Kuru (REK) verileri, Mart 2025 döneminde dikkat çekici gelişmelere işaret etti.
TÜFE bazlı REK endeksi, bir önceki aya kıyasla 1,62 puan azalarak 73,48 seviyesine gerilerken, Yi-ÜFE bazlı REK endeksi de 3 puan düşüşle 95,50 seviyesinde gerçekleşti.
Bu gerilemede, döviz kurundaki yükselişin enflasyon üzerindeki etkisinin belirginleşmesi etkili oldu.
Mart ayında ABD doları bir önceki aya göre ortalama %2,43, euro ise %6,09 oranında değer kazanırken, Türkiye’de TÜFE aylık bazda %2,46 artış gösterdi. Kur sepetindeki bu artış, dünya genelindeki TÜFE ile birlikte REK endeksini aşağı yönlü baskıladı.
TCMB, aynı zamanda 2024 yılına ait Birim İş Gücü Maliyeti (BİM) bazlı REK verilerini de yayımladı.
Buna göre, BİM bazlı REK endeksi yıllık 20,36 puan artarak 91,47 seviyesine ulaştı.
Gelişmekte olan ülkelere karşı hesaplanan BİM bazlı endeks 11,89 puanlık yükselişle 58,25 olurken, gelişmiş ülkelere göre hesaplanan değer 27,92 puan artarak 118,08 seviyesine çıktı.
BİM bazlı endeksteki artışta Türkiye’deki birim iş gücü maliyetlerinde yaşanan yükselişin etkili olduğu belirtildi.
Ancak, dünya genelindeki BİM sepetindeki gelişmeler ve döviz kuru sepetindeki değişimler, bu artışın daha sınırlı olmasına neden oldu.
Tüm bu veriler, Türkiye’nin 2024 yılı boyunca rekabet gücünde göreli bir iyileşme kaydettiğini gösteriyor.

Yorum Yazın