19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5949
EURO34.8273
ALTIN2511.1

Pandeminin etkisi kırılabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pandeminin etkisi kırılabilir
Abone ol
PROF.DR. HAKAN LEBLEBİCİOĞLU, “YETERLİ SAYIDA KİŞİNİN AŞILANMASI İLE PANDEMİNİN ETKİSİ KIRILABİLİR”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, yeterli sayıda kişinin aşılanması ile pandeminin etkisinin kırılabileceğini söyledi.


Klinik çalışmalarda inaktif Kovid-19 aşılarının hastalığa karşı koruyucu etkisinin yüksek olduğu gösterildiğini vurgulayan VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Türkiye’de korana virüse karşı yapılan inaktif aşının koruyuculuğu yüzde 83,5 olarak hesaplandı. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulundu. Aşılamanın hızlandırılarak, yaygınlaşması ve yeterli sayıda kişinin aşılanması ile pandeminin etkisi kırılabilir” dedi.


VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde 900 sağlık çalışanının görev yaptığını kaydeden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Hastanemizde hamileliğinin ilk döneminde olanlar ve yakın zamanda Kovid-19 geçirenler dışında tüm sağlık çalışanlarımız aşılandı. İki doz aşı yapılan sağlık çalışanlarında bir pilot çalışma ile antikor düzeyine baktık ve hepsinde değişik düzeylerde antikor geliştiğini saptadık. İkinci dozdan sonra bir ay süreyle takip ettiğimiz hiçbir sağlık çalışanında korana virüsü enfeksiyonu gelişmedi. Bu sevindirici bir gelişme” diye konuştu.


Vaka sayısının arttığı Samsun gibi Karadeniz illerinde, özellikle 3 “K”ya (kısa mesafe, kalabalık ve kapalı alanlardan uzak durmaya) dikkat edilmediğini gözlemlediklerini hatırlatan Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Ev ziyaretleri, nişan düğün, kına doğum günü kutlamaları gibi toplanmalar, taziyeler ve toplantılar virüsün bulaşmasını kolaylaştırıyor. Varyant virüsün daha hızlı bulaşabilmesi de hastalığın yayılımını hızlandırmaktadır. Kovid aşılarının virüsün bulaşmasını engelleyip engellemediği tam olarak bilinmiyor. Bu konuda bilgiler netleşinceye kadar koruyucu önlemlere aşılamadan sonra da devam etmek gerekmektedir. Bu önlemler ise maske kullanmak, sosyal mesafeyi korumak ve hijyen kurallarına uymaktır" şeklinde konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar