20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1

Müşteri İlişkiler Yönetimi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Müşteri İlişkiler Yönetimi
Abone ol
İş kolu ve sektör ne olursa olsun, yapılan her iş spesifik bir müşteriye hitaben yapılır.

İş kolu ve sektör ne olursa olsun, yapılan her iş spesifik bir müşteriye hitaben yapılır. Gerek bir kişi gerekse bir grup insana yönelik gerçekleştirilen işlerin başarılı olması, müşterinin tatmin olması ve işi gerçekleştiren firmanın başarılı olması anlamına gelir.

Müşterilerin çalışılan şirketten tatmin olması pek çok unsura bağlıdır. Bu unsurların anlaşılması ve en doğru şekilde sürecin ilerlemesi, firmaya başarıyı getirir.

Sektörde başarılı olmanın ve uzun vadeli bulunmanın yolu müşteri ilişkileri yönetiminden geçer. Sizin de aklınızda müşteri ve müşteri ilişkilerine dair sorular varsa, aklınızdaki soruların yanıtlarını ve ihtiyacınız olabilecek pek çok bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Müşteri ilişkileri yönetimi ne işe yarar?

Müşteri ilişkileri yönetiminin işlevini açıklamadan önce, müşteri ilişkileri yönetiminin tanımını yapmak ve tam olarak neleri içerdiğini anlamak gerekebilir.

Müşteri ilişkileri yönetiminin ilk ve en önemli amacı, müşteri ile şirketin mümkün olduğu kadar yakın ilişkiler kurmasıdır. Müşteri ile ilişkilerin gelişmesi, satış öncesinde ve sonrasında müşteriye verilen desteğin kalitesi ile doğrudan ilgilidir.

İş ilişkisinin pazarlama, satış ve satış sonrası gibi tüm süreçlerinde firmadan yeterli desteği ve ilgiyi görebilen müşteri, aynı firma ile çalışmaya devam etmek isteyebileceği gibi firmanın tanınmasına ve yayılmasına da destek olabilecektir.

Bu nedenle iş ilişkisi bulunan müşterinin hem günümüz odaklı hem de gelecek odaklı olarak göz önünde bulundurulması gerekir. Müşteri ilişkileri yönetimi, CRM olarak bilinen bir yazılım yardımı ile yürütülüp takip edilebilir. 

Müşteri ilişkileri yönetimini kimler kullanabilir?

Tüm sektörlerde yapılan işin hitap ettiği, üretilen ürünün veya hizmetin sunulduğu potansiyel bir müşteri bulunur. Dolayısıyla müşteri ilişkileri tüm iş kollarında önemlidir. CRM yazılımı sayesinde müşteri ile olan iletişimin tüm süreçlerini takip etmek mümkün olur.

Müşteri ile yapılan toplantılar, alınan ve verilen geri bildirimler, çeşitli görüşmeler, şikayet ve memnuniyet oranları gibi çok çeşitli verilere CRM yardımı ile ulaşmak mümkün olur.

CRM sistemini başta satış ve pazarlama ile ilgilenen firmalar olmak üzere müşteri memnuniyetini önemseyen ve mümkün olduğu kadar geliştirmek isteyen tüm şirketlerin kullanması mümkün olur.

CRM sisteminin kullanılması, var olan müşterilerin memnuniyetlerinin arttırılmasının yanında potansiyel müşterilere en tatmin edici şekilde ulaşılmasını da sağlar.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BALKANTÜRKSİAD üyeleri Ankarada bir araya geldiÖnceki Haber

BALKANTÜRKSİAD üyeleri Ankarada bir aray...

Abdullah Avcı: Arkadaşınız için hareket etmeye devam edinSonraki Haber

Abdullah Avcı: Arkadaşınız için hareket...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar