29 Haziran, 2024, Cumartesi
DOLAR32.8826
EURO35.1821
ALTIN2450.3
Yusuf Cinkara Otomotiv

Köpekleri Sık Yıkamak Mantar Enfeksiyonuna Davetiye Çıkarıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Köpekleri Sık Yıkamak Mantar Enfeksiyonuna Davetiye Çıkarıyor!
Abone ol
Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, tatil beldelerinde köpeklerinizi sık sık yıkamayın uyarısında bulundu! Çelikten, yavru köpekleri ise ilk altı ay sudan uzak tutun dedi.

Yaz ayları, hem insanlar hem de evcil hayvanlarımız için sıcaklıkların bunaltıcı hale geldiği dönemlerdir. Köpeklerimiz de tıpkı bizler gibi sıcak havalardan etkilenir ve serinlemeye ihtiyaç duyar. Ancak, onların serinlemeleri için ne sıklıkla yıkanmaları gerektiği konusunda dikkatli olmak önemlidir.

Köpeklerin yıkanma sıklığı, türüne, tüy yapısına ve cilt hassasiyetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak, köpeklerin çok sık yıkanmaması önerilir çünkü fazla yıkama ciltlerindeki doğal yağların kaybolmasına ve cilt problemlerine yol açabilir. Yaz aylarında ise bazı ek önlemler alarak onların serinlemesini sağlamak mümkündür.

Köpeklerin ciltlerinde ter bezleri olmadığına dikkat çeken Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, köpeklerin yıkanma sıklığının ırkına, aktivite durumuna, mevcut bir deri hastalığı olup olmadığına ve tüy uzunluğu gibi parametrelere bağlı olduğunu belirtiyor.

“Golden Retriever ile kısa tüylü bir Chihuahua’nın; sokakta çamura bulanmış bir köpekle yaşadığı çevresi çok temiz olan bir diğer köpeğin veya mantar - egzama hastalığı olan bir patili dostumuzun banyo sıklığı birbirinden çok farklı olacaktır” şeklinde konuşan Çelikten köpek bakımı ile ilgili şu önemli bilgileri veriyor:

Köpek kokusuna son vermek için…

“Köpeklerin cildi sebum adı verilen koruyucuyla çevrilidir. Sık sık köpeğinizi yıkamak bu koruyucu katmanın gitmesine sebep olacağından hem cilt hastalıklarına yatkınlaştırır, hem de ne kadar yıkasanız da köpeğinizde geçmeyen nahoş bir koku oluşmasına sebep olabilirsiniz.

İlk 6 ay yavru köpekleri yıkamayın!

Yavru köpekleri ise; aşıları tamamlanmadan önce yani yaklaşık 5-6 aylık olana kadar asla yıkamamalısınız. Aşısız bir köpek hastalıklara açıktır ve banyo sebebiyle bağışıklığı düşerse aşıların koruduğu hastalıklara yakalanmaları daha kolay olur.

Köpek nasıl yıkanmalı?

* Köpeğinizi yıkarken su sıcaklığını iyi ayarlamanız gerekir. Su, ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmalıdır.

* Bebek şampuanıyla değil köpekler için üretilen özel köpek şampuanı tercih etmelisiniz. Çünkü köpeklerin cilt yapısı, yağlılığı ve vücut pH’ı biz insanlarınkinden çok farklıdır.

* Tüm vücudunu yıkadıktan sonra en son kafasını yıkayın.

* Kafasını yıkarken kulak kepçelerini parmaklarınızla kapatıp ve pamuk ile içine tıpa yapıp, kulak içlerine su kaçmamasına özen gösterin.

* Köpek yıkama eldivenleriyle 5-15 dakika vücuduna ve tüylerine masaj yapıp iyice köpürtebilir ve durulayıp ikinci kez bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

* Köpürtme işlemi bittikten sonra köpeğinizi çok iyi durulamalı, havluyla ıslaklığını aldıktan sonra kurutma makinesiyle kupkuru olana kadar kurutmalısınız.

Çünkü mantar patojeni, nemli ortamları sever. Köpeğinizi nemli bırakırsanız mantar hastalığına sebep olabilirsiniz.

* Tüylerini gerekirse banyo öncesi ve sonrası tarayın. Tüy topakları varsa onları da tarama yardımıyla açmış olursunuz.

Ölü tüylerin vücuttan atılmasını sağlarsınız, cilt dolaşımını canlandırarak tüy ve cilt sağlığına katkıda bulunurken; küçük dostunuzu da güzel bir banyo-tarama keyfiyle şımartmış olursunuz. Ancak cilt hastalığı varsa tarama önerilmeyebilir.

* Banyoda şefkatli davranarak ve banyo sonrası ödül vererek; köpeğinizin banyoyu sevmesini sağlayabilirsiniz.”

Yazın Önerilen Yıkama Sıklığı

Ortalama Sıklık: Çoğu köpek için yaz aylarında ortalama olarak 3-4 haftada bir yıkama yeterli olacaktır. Bu, tüy ve cilt yapısına zarar vermeden onları serinletmeye yardımcı olur.

Tüy Yapısı ve Tür: Kısa tüylü köpekler genellikle daha az sıklıkla yıkanabilirken, uzun tüylü köpeklerin daha sık yıkanması gerekebilir. Aynı zamanda, cilt hassasiyeti yüksek olan türler için özel şampuanlar kullanmak ve daha az sıklıkla yıkamak en doğru tercih olacaktır.

Aktivite Seviyesi: Eğer köpeğiniz sık sık dışarıda oynuyor ve kirleniyorsa, yaz aylarında yıkama sıklığını artırabilirsiniz. Ancak, her durumda cilt sağlığını korumak için dikkatli olunmalıdır.

Serinlemenin Alternatif Yolları

Yıkama dışında, köpeklerinizi serinletmenin başka yöntemleri de vardır:

Serin Yerlerde Dinlenme: Köpeğinizin evin serin bir köşesinde dinlenmesine olanak tanıyın.

Su ve Gölge: Dışarıda zaman geçiriyorsa, gölgede kalmasına ve sürekli olarak taze su içmesine dikkat edin.

Islak Havlu veya Sprey: Tüylerine su püskürtmek veya ıslak bir havlu ile silmek, onları serinletmenin etkili yollarındandır.

Yüzme: Eğer imkanınız varsa, köpeğinizin yüzmesine izin vermek de onu serinletecektir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ispartaya atanan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tünaydan Vali Aksoya veda ziyaretiÖnceki Haber

Ispartaya atanan Ağır Ceza Mahkemesi Baş...

Gaziantepte DEAŞ silahlı terör örgütü üyesi yakalandıSonraki Haber

Gaziantepte DEAŞ silahlı terör örgütü üy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar