29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3752
EURO35.0414
ALTIN2325.3

Karamanın traverteni dünyaya satılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karamanın traverteni dünyaya satılıyor
Abone ol
ŞİRKET SAHİBİ ULVİ YAMAN, DÜNYA’NIN EN KALİTELİ TRAVERTENİN KARAMAN’DAN ÇIKTIĞINI SÖYLEDİ.

Karaman’dan çıkarılan travertenler Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere 78 ülkeye ihraç ediliyor.


İl genelindeki 175 mermer ocağından çıkan travertenler doğrudan 35 ülkeye, işlendikten sonra da 78 ülkeye gönderiliyor.


Karaman’ın Taşkale köyü sınırları içerisinde traverten ocağı çalıştıran Ulvi Yaman, Karaman’ın dünyanın en güzel ve kıymetli travertenlerine sahip olduğunu söyledi. Karaman’ın doğal taşta bakir bir il olduğunu belirten Yaman, “Karaman dünyanın en güzel ve kıymetli travertenine sahiptir. Bu topraklardan çıkan travertenler ABD başta olmak üzere doğrudan 35 ülkeye, işlenmiş olarak 78 ülkeye ihraç ediliyor. Dünyanın en prestijli eserlerine buradan çıkan taşlar kullanılıyor. Karaman doğal taş sektöründe artık bir markadır. Karaman’da şuan bizimle birlikte il genelinde mermercilik faaliyetinde bulunan 105 firma var. Bunların tamamı faaliyetlerini sürdürüyor. Karaman’da şuan 48 ayrı renk ve desende mermer var. Karaman’ın her tarafı doğal taştır. Özellikle Karaman’ın dağları çok verimli ve zengindir" dedi.



“Karaman’ın Mermer Organize Sanayiye ihtiyacı var”


Karaman’da en büyük sıkıntının bir mermer organize sanayisinin olmaması olduğunu ifade eden Yaman, “Bu topraklardan çıkan doğal taşlar işlenmesi için Afyonkarahisar, Kayseri, Niğde, Mersin, Adana, Konya ve Denizli’ye götürülüyor. Türkiye’de traverten denilince akla ilk Denizli gelmekteydi ama biz bu ezberi bozduk. Şuanda Karaman’dan Denizli’ye hammadde gönderiyoruz. Karaman traverteni dünyada bir marka haline geldi. Burada mermer organize sanayisinin bulunmamasının yanında bir de lojistik sıkıntısı var. Bu hammadde yüzlerce kilometre uzağa götürülerek işletiliyor. Bu önemli sorunun giderilmesi için yetkililerimiz çalışma yürütüyor. Umarım en kısa zamanda sonuçlanır. Bizler de bu güzel bozkırın doğal taşlarını burada işleyerek dünyaya daha çok satarız" diye konuştu.



“Karaman tarımının yanında traverteniyle de anılıyor”


Ulvi Yaman, İzmir’de düzenlenen doğal taş mermer fuarında Karaman’ın taşının ciddi anlamda rağbet gördüğünü anlatarak, “Katıldığımız son fuarda 78 ülkeden alıcı geldi. Bunların hepsinin de geri dönüşü oldu. Karaman denilince akla ilk tarım geliyordu ama şimdiden sonra Karaman artık kaliteli traverteniyle meşhur. Karaman’ın mermercilik tarihi çok eskiye dayanmakta. 1071’den önce Anadolu’ya Türklerin ayak basmasından önce Karaman doğal taşta bir markaymış. Bölgedeki Manazan Mağaraları ve takıl ambarları başta olmak üzere birçok kaya yerleşkesi bunun bir göstergesidir. Biz de bu mesleğin tıpkı Anadolu ve Karaman gibi ne kadar kadim olduğunu göstermek, aynı zamanda kültürümüze sahip çıkmak adına işletmemizi keçi kılı otağdan yönetiyoruz. Şehrimizin tarihteki ismi ‘Larende’ olduğundan çıkarttığımız travertene de bu ismi koymuştuk. Dolayısıyla hem ihraç ettiğimiz ürünle hem de yurt dışından gelen misafirlerimizle iş görüşmelerini bu otağda yapmamız münasebetiyle yörenin kültürel tanıtımına da katkı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.



“Ülkemizde işsizlik diye bir şey yok”


Yaman, şuanda şirket olarak mermer ocaklarında 80 kişiye istihdam sağladıklarını ifade ederek, “Bundan önceki yılarda bu sayı 250’yi kadar çıkıyordu. Ülkemizde işsizlik diye bir şey yok, sadece iş beğenmeme var. Maalesef insanlar çalışmayı sevmiyor" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sahile ölü yunus balığı vurduÖnceki Haber

Sahile ölü yunus balığı vurdu

KKTCdeki yangını sağanak yağış söndürdüSonraki Haber

KKTCdeki yangını sağanak yağış söndürdü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar