28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3329
EURO35.0539
ALTIN2281.2

Hisse Senedi Nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hisse Senedi Nedir?
Abone ol
Hisse senedi bir şirketin kısmi mülkiyet payını temsil eder. Çoğunlukla borsalarda alınıp satılır ve çoğu yatırımcının portföyünde bulunur.

Hisse senedi bir şirketin kısmi mülkiyet payını temsil eder. Çoğunlukla borsalarda alınıp satılır ve çoğu yatırımcının portföyünde bulunur.

Şirketler, işlerini devam ettirebilmek veya fon toplamak için hisse senedi çıkarırlar ve bir hissedar olan hisse senedi sahibi, şirketin varlıklarının ve kazançlarının bir kısmı üzerinde hak talebinde bulunabilir.

Hisse senetleri en çok işlem gören yatırım araçlarıdır. Hisse senetlerinin getirileri şirketin bilanço kazancına, yatırım kararlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Hisse Senetlerine Nasıl Yatırım Yapılır?

Hisse senedi alım ve satımında aracı kurumlar kullanılır, bu kurumlar bankalar veya bağımsız kuruluşlar olabilir.

Bankalarda hisse senedi alıp satmak için yatırım hesabı açmanız gerekir. Bankaların internet bankacılığını veya mobil bankacılık sistemlerini kullanarak hisse senedi alınabilir.

Bağımsız aracı kurumlar üzerinden yatırım yapmak içinse öncelikle aracı kurumun belirlenmesi ve kullanıcı hesabı açılması gerekir. Aracı kurumların internet siteleri veya mobil uygulamalarından hisse senedi yatırımı yapılır.

Borsada Kimler İşlem Yapar?
18 yaşını doldurmuş yatırım yapmak isteyen her birey ve yetki sahibi olan her kurum borsada işlem yaparak hisse senedi yatırımı yapabilir.

Aracı kurumlar yatırımcılar için danışmanlık vererek portföyünüzü oluşturmanıza yardımcı olur.

Hisse senedi yatırımında nelere dikkat etmek gerekir?

Hisse senetleri borsada en çok işlem gören yatırım araçlarıdır. Hisse senedi piyasasında yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli noktayı şu şekilde sıralayabiliriz:

Yatırım yapacağınız şirketi iyi araştırmalı ve analiz etmelisiniz.
Borsada deneyim sahibi olduğunuzdan emin olmalı veya yatırım konusunda danışmanlık almalısınız.
Aşina olduğunuz sektör firmaları ile yatırıma başlamak riski düşürebilir.
Portföyünüzü belirli aralıklarla kontrol etmeli ve gerçekçi beklentilere sahip olmalısınız.
Piyasa dalgalanmalarına dikkat etmelisiniz, dalgalanma aralığı yükseldiğinde veya hızlandığında risk de yükselir.
Hisse senedi ne kadar süre elinizde tutacağınızı belirlemelisiniz.
Hisse Senedi Ne Zaman Alınır?

Hisse senetlerinin bir gerçek değeri ve bir piyasa değeri vardır. Hisse senedinin hem gerçek değeri hem de borsalarda işlem gördüğü piyasa değeri dikkate alınmalıdır.

Bir hisse senedini ya gerçek değerine ulaştığında ya da piyasa değeri gerçek değerinin üzerine çıktığında satarsanız, kar etme fırsatınız olur. Hisse senetlerinin gerçek değerlerini elde etmek için farklı analiz teknikleri kullanılır.

Borsada İşlem Gören Enstrümanlar Nelerdir?    

Borsa İstanbul’da 4 temel piyasa vardır: Pay Piyasası, Borçlanma Araçları Piyasası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası. Bu piyasalarda işlem gören araçlar şu şekildedir:

Menkul Kıymetler

Menkul kıymetler, borsada alınıp satılabilen hisse senedi, tahvil ve bono gibi finansal araçlardır. Bu ürünleri satın almak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey onlar hakkında bilgi edinmek.

Bazı yatırımcılar, portföylerinin bir bütün olarak riskini azaltmak için bu yöntemleri kullanır.

Tahvil ve bonolar, ana yatırımın geri dönüşünü ve vade sonunda faizi garanti eden sabit getirili finansal araçlar oldukları için yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir.

Dövizler

Yatırım yapmanın en yaygın yollarından biri, hisse senetleriyle birlikte dövizdir. Piyasadaki başlıca döviz çiftleri ABD doları, İsviçre frangı, İngiliz sterlini, Japon yeni, euro, Avustralya doları ve Kanada dolarından oluşur.

Emtialar

Emtialar, birçok şirketin ürettiği ve çoğu zaman aynı kaliteye sahip olan temel mallar veya ürünlerdir.

Altın, gümüş ve bakırın diğer enstrümanlara kıyasla genellikle düşük işlem hacmine sahip olmalarına rağmen, yatırımcıların birikimlerinin değerini değerlendirmek için bildiklerini kullanmayı sevdikleri için işlem hacmi yüksektir.

Borsa Endeksleri

Birkaç farklı borsa endeksine bakmak, piyasanın hangi yöne gittiğini anlamanın iyi bir yoludur.

Başta hisse senetleri olmak üzere bu endeksler önemli miktarda işlem gören finansal araçlardan oluşur. Örneğin BİST hisse (BİST 100 ve BİST 30) endekslerine bakarak Borsa İstanbul'daki trendi anlayabilirsiniz.

Vadeli İşlem Kontratları

Vadeli işlem sözleşmesi, belirli bir mal veya menkul kıymeti belirli bir fiyattan gelecekteki bir tarih ve saatte satın almak veya satmak için yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmadır.

Malın veya teminatın fiyatı önceden belirlenir. Vadeli işlem borsasında kalite ve miktar açısından futures, forward ve opsiyon olarak standartlaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Ataç, vatandaşlar birlikte çöp topladıÖnceki Haber

Başkan Ataç, vatandaşlar birlikte çöp to...

Hakkaride yaşlılar için moral ve motivasyon gecesiSonraki Haber

Hakkaride yaşlılar için moral ve motivas...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar