04 Temmuz, 2024, Perşembe
DOLAR32.5816
EURO35.3077
ALTIN2472.7
Yusuf Cinkara Otomotiv

Hatay Milletvekili Çalışkan Mecliste Konuştu: Rezerv Alan Sorunu Çözülsün

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hatay Milletvekili Çalışkan Mecliste Konuştu: Rezerv Alan Sorunu Çözülsün
Abone ol
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, deprem bölgesindeki rezerv alanı uygulamalarıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde sert eleştirilerde bulundu.

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, deprem bölgesindeki rezerv alanı uygulamalarıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde sert eleştirilerde bulundu. Saadet Partisi’nin “Rezerv Yapı Alanlarında Yaşanan Sorunlar” başlıklı Araştırma Önergesi üzerine konuşan Çalışkan, "Vatandaş evine kavuşacağı için sevinmesi gerekirken endişe ediyor, iktidar ise bu tepkiyi anlamaktan aciz," diyerek iktidarın depremzedelerin taleplerine kulak tıkamadığını kaydetti. 

İdari Hatalar Vatandaşı Mağdur Ediyor

Çalışkan, depremlerin ardından yaşananları "artçı depremler" ve "idari felaket" olarak nitelendirdi.

Rezerv alanı uygulamasının da bu "idari felaketlerden" biri olduğunu savunan Çalışkan, "Düz mantıkla bakıldığında olumlu bir icraat gibi görünen rezerv alanı uygulaması, vatandaşta endişe ve tereddüte sebep oluyor," dedi.

Önce Evleri Yapın Dediler, Şimdi Yıkıyoruz Diyorlar

Çalışkan, uygulamanın yarattığı mağduriyetlere dikkat çekerek, İçişleri Bakanlığı'nın başlangıçta orta ve az hasarlı binaların onarılabileceğini açıkladığını, vatandaşların da kredi kullanarak, borç alarak, birikimlerini satarak evlerini onardığını hatırlattı.

Ardından aynı bölgelerin rezerv alanı ilan edilmesiyle vatandaşların mağdur edildiğini belirten Çalışkan, "Bir süre sonra dediniz ki: 'Hayır, biz burayı rezerv alanı ilan ettik, çıkın.' Peki, vatandaşın mağduriyeti ne olacak?

İnsanlar mağdur, belirsizlik had safhada," dedi.

Zengin Bir Ülke Değiliz, Milli Serveti Boşa Harcıyorsunuz

Çalışkan, rantı yüksek bölgelerde vatandaşın orta hasarlı, hafif hasarlı yerlerinin bulunduğunu belirtti.

"Belki bir camı kırılmamış eve diyorsunuz ki: 'Biz buraları yıkacağız.' Bu ülke bu kadar zengin değil, bu millî serveti boşa harcayacak kadar zengin değiliz," diye konuştu.

Asimilasyon Endişesi Giderilmeli

Bölge halkının rezerv alanı uygulamasının bir "asimilasyon politikası" olabileceği endişesini dile getiren Çalışkan, "Halk endişe duyuyor ama bunlara ikna edici bir cevap verilmiyor.

Yani siz iş yapıyorsunuz, para harcıyorsunuz, vatandaş razı değil ama bu anlaşılmıyor," diyerek iktidarı eleştirdi.

Her Gün Yeni Bir Rezerv Alanı İlan Ediliyor

Çalışkan, rezerv alanı ilanlarında yaşanan plansızlığa da dikkat çekerek, "Her sabah uyanan bir kimse 'Şu bölgeyi rezerv alanı ilan ettik,' diyor.

Oturun, masa başında bir plan çizin, 'Şuralar rezerv alanı,' deyin bitsin ama her gün yeni yeni rezerv alanları ilan ediliyor.

Yarın, şu anda oturduğum evim rezerv alanı ilan edilip edilmeyeceğini bilmiyorum," ifadelerini kullandı.

Rezerv Alanı Karmaşasında AFAD Başka, TOKİ Başka Söylüyor

Yaşanan karmaşaya da değinen Çalışkan, "Samandağ'daki, Defne'deki, Antakya'daki vatandaşlarımız bas bas bağırıyor. Kamu yöneticileri bilgisiz; bir AFAD geliyor, başka bir şey söylüyor, bakanlıktan gelen İçişleri Bakanlığı personeli başka bir şey söylüyor, TOKİ gelip başka bir şey söylüyor, tümüyle darmadağın; hiç kimsenin ne söylediği belli değil," diyerek tepkisini dile getirdi.

Depremzedeye Kulak Verin

Çalışkan, iktidar mensubu milletvekillerine "Depremzedeye kulak verin.

Bu insanlar acılı, bu insanlar tarihini, geçmişini, çevresini, birikimini, her şeyini kaybetti. Her şeye muhalefet gözüyle yaklaşmayın; gelin, imzaları değiştirelim, bu imza sizin olsun, araştıralım," çağrısında bulundu.

Millet Neden Tepki Gösteriyor Anlamıyorsunuz

Konuşmasının sonunda "Siz iş yapacaksınız, halkın memnun olması lazım, millet tepki gösteriyor, ya, bu millet niye tepki gösteriyor diye bu soruyu sormaktan acizsiniz, bunu anlamıyorsunuz," diyen Çalışkan, bu rezerv alanı konusu deprem bölgesi için son derece önemli bir konu.

Bunun için de geniş bir şekilde araştırılması, vatandaşa güven telkin edilmesi, bu sorunların giderilmesi öncelikli olarak gündeme getirilmelidir,” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yılmaz, yetim çocuklar ve anneleriyle buluştuÖnceki Haber

Yılmaz, yetim çocuklar ve anneleriyle bu...

Burdurda hasat yapılırken çıkan yangında 1 dekar alan yandıSonraki Haber

Burdurda hasat yapılırken çıkan yangında...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar