03 Temmuz, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5668
EURO35.331
ALTIN2474.0
Yusuf Cinkara Otomotiv

Gürer: “Kayıt Dışı Çalışma Sosyal Güvenlik Sistemini Çökertiyor”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: “Kayıt Dışı Çalışma Sosyal Güvenlik Sistemini Çökertiyor”
Abone ol
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemindeki verileri değerlendirerek, sistemin sürdürülebilirliği konusunda uyarılarda bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemindeki verileri değerlendirerek, sistemin sürdürülebilirliği konusunda uyarılarda bulundu.

Gürer, 15 milyon 430 bin kişinin devletten emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim aylığı aldığını, buna karşılık 25 milyon 193 bin kişinin ise sigortalı olarak çalıştığını belirtti.

Sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliğinin çalışan nüfus ile emekli nüfus arasındaki dengenin korunmasına bağlı olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, "Dünyada çoğu ülkede genel kabul olarak ‘4 çalışan 1 emekliye bakar’ yönündedir.

Ülkemizde, bu denge olumsuz biçimde bozulmuştur.

Ekonomik krizin etkisi ile ucuz ve güvencesiz çalışma yaygınlaşmıştır.

Çalışan nüfusun emekli nüfusa oranındaki bozulma, kayıt dışı ile mücadelenin artırılmasını gerektirmektedir." dedi.

Gürer, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Mart 2024 tarihli verilerine dayanarak, Türkiye'de toplam 25 milyon 193 bin 80 aktif sigortalı bulunduğunu ifade etti.

Bu sigortalıların 18 milyon 482 bin 440'ı Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) 4a statüsünde, 3 milyon 59 bin 331'i Bağ-Kur 4b statüsünde ve 3 milyon 651 bin 309'u Emekli Sandığı (4c) statüsünde yer alıyor.

Buna karşın, emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alan toplam 15 milyon 430 bin 717 kişi bulunuyor.

Gürer, 2020 yılına kıyasla çalışan sayısının 1 milyon 848 bin 533 kişi artarken, pasif sigortalı sayısının 2 milyon 940 bin 3 kişi arttığını belirtti.

Aktif sigortalıların pasif sigortalılara oranının 2020 yılında 1,93 iken 2024 yılında 1,63 düzeyine gerilediğini vurgulayan Gürer, bu olumsuz dengenin sosyal güvenlik sisteminin finansal yüküne olumsuz yansıyacağını söyledi.

"Aktif sigortalı sayısı artırılmalı ve kayıt dışı çalışma ile mücadele edilmelidir," dedi.

Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, stajyer ve çırakların işgücü piyasasındaki durumunun genç işsizliğin anlaşılması açısından önemli olduğunu belirtti.

Stajyer ve çıraklar değerlendirme dışı bırakıldığında, her bir emekliye düşen çalışan sayısının 2 kişinin de altına indiğini ifade etti.

Bu durumun sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Gürer, istihdamın artırılması ve genç işsizliğin azaltılmasının öncelikli hedefler arasında yer alması gerektiğini söyledi.

Kayıt dışı çalışmanın sosyal güvenlik sistemine ciddi şekilde zarar verdiğini belirten Gürer, "Türkiye'de özellikle göçmenler ve mülteciler arasında kayıt dışı çalışanların sayısı oldukça fazladır.

Bu durum, ekonomik ve sosyal açıdan ciddi sorunlara yol açmaktadır. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi için ciddi politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Gıda sektöründe çalışanların sağlık taramalarının yetersizliğine de dikkat çeken Gürer, "Bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artıran bu durum, gıda güvenliğini tehdit etmektedir." dedi.

Gürer, "Sosyal güvenlik sisteminin geleceği parlak görünmemektedir. İktidarın kayıt dışı istihdamla mücadelede katı ve kuralcı tedbirler alması gerekmektedir.

Aksi halde, sistemin çökmesi ve yeni ekonomik yüklerin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır." diyerek, somut politikaların gerekliliğine vurgu yaptı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erzurum Kadın Girişimciler KuruluÖnceki Haber

Erzurum Kadın Girişimciler Kurulu

Serdivanda asfalt seferberliği: 24 mahallede 54 kilometrelik yol yenilenecekSonraki Haber

Serdivanda asfalt seferberliği: 24 mahal...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar