29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.5614
EURO35.0168
ALTIN2330.7

Güneşin neden olduğu melazma uzun süreli takip ve tedavi gerektiriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güneşin neden olduğu melazma uzun süreli takip ve tedavi gerektiriyor
Abone ol
GÜNEŞ, DERİDE RENK DEĞİŞİKLİKLERİNE NEDEN OLABİLİYOR. NORMAL DERİ RENGİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİK, AÇIK VE KOYU RENK FARKLILIKLARI HASTALARI ENDİŞELENDİRİRKEN GÜNEŞE BAĞLI RENK DEĞİŞİKLİKLERİ ARASINDA MELAZMA UZUN SÜRELİ TAKİP VE TEDAVİ PERİYODU GEREKTİRİYOR.

Güneş, deride renk değişikliklerine neden olabiliyor. Normal deri renginde meydana gelen değişiklik, açık ve koyu renk farklılıkları hastaları endişelendirirken, güneşe bağlı renk değişiklikleri arasında ’melazma’ uzun süreli takip ve tedavi periyodu gerektiriyor.


Medicana International Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gülşah Koçak Kurt, güneşe bağlı koyu renk değişiklikleri arasında yer alan melazma hakkında bilgi verdi. Melazmanın genellikle 30-55 yaş arasında, ten rengi koyu olanlarda ve sıklıkla kadınlarda görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Kurt, “Güneş ışınlarına maruziyet, ailesel yatkınlık, gebelik ve doğum kontrol hapı kullanımı gibi östrojen düzeyinin arttığı durumlar, kolonya ve parfüm gibi kozmetik ürünler melazmaya neden olabilir” ifadelerine yer verdi.



Açık, koyu kahve veya gri renkte olabiliyor


Melazmanın genellikle yüzde alın, yanak, burun, üst dudak ve çenede görüldüğünü; açık-koyu kahve veya gri renkte renk değişikliğine neden olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Kurt, “Tanısı genellikle deri muayenesi ve wood lambası incelemesi ile konulmaktadır. Tedavi edilmeyen lezyonlar kendiliğinden genellikle iyileşmeyip, zamanla daha koyu renk alacağı için hastalar mutlaka dermatoloji uzmanına başvurmalıdır” açıklamasında bulundu.


Tedavinin; melazmanın şiddeti, yerleştiği bölge ve kapladığı alana göre planlanması ve kişiye özel olması gerektiğine vurgu yapan Uzm. Dr. Kurt, hastalığın kronik ve tekrarlayıcı özellikte olduğunun, tetikleyici faktörlerden uzak kalınması gerektiğinin altını çizdi.



Güneşin zararlı ışınlarına karşı önlem alın


Güneşten korunmanın önemine işaret eden Kurt, “Melazma gelişimindeki temel etkenlerden olan güneşten kaçınmak, korunmayı artırmak için de geniş kenarlı şapkalar, gözlükler, koruyucu giysilerle ek önlemler almak gerekmektedir” ifadelerini kullandı.


Güneş koruyucular hakkında da bilgi veren Kurt, “Güneşten koruyucu ürünlerden ise hem ultraviyole A (UVA) hem UVB dalga boylarında koruma sağlayan ve renklendirilmiş olanları tercih edilmelidir. Bu ürünler her 2-3 saatte bir ve her su teması sonrası yenilenerek kullanılmalıdır” önerisinde bulundu.



Hedef, erken tanı ile daha iyi bir görünüm


Uzm. Dr. Kurt, melazma tedavisi hakkında şu bilgileri paylaştı:


“Melazma’da başlıca tedavi seçenekleri arasında hidrokinon, retinoid ve kortikosteroid kombinasyonu başta olmak üzere; azelaik asit, kojik asit, niasinamid, tretinoin, arbutin, askorbik asit, traneksamik asit, polypodium leucotomos eğreltisi, kimyasal ve enzimatik soyucular (peeling), leke mezoterapileri, plateletten zengin plazma (prp), lazer ve ışık tedavileri yer alır. Tedavi sonrası ise tekrarlama sık karşılaşılan bir durumdur. Erken tanı koyabilmek, tedavi ile daha iyi bir kozmetik görünüm sağlamak ve bunu uzun süreli korumak temel hedefimizdir.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Pazaryerinde Kitap Fuarı açıldıÖnceki Haber

Pazaryerinde Kitap Fuarı açıldı

ALKÜ, Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi arasında Memorandum of Understanding anlaşmasıSonraki Haber

ALKÜ, Kırgızistan- Türkiye Manas Ünivers...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar