23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.6042
EURO34.7821
ALTIN2413.3

Elektrik Faturası Nasıl Hesaplanır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elektrik Faturası Nasıl Hesaplanır?
Abone ol
Tek zamanlı tarife ile elektrik kullanım bedeli günün her saatinde aynı ücret üzerinden hesaplanır.

Tek zamanlı tarife ile elektrik kullanım bedeli günün her saatinde aynı ücret üzerinden hesaplanır. Tek zamanlı tarife, kullanıcı olan müşteri talep etmediği takdirde otomatik olarak uygulanan standart tarifedir.

Sayaçta bulunan T yani toplam tüketim değeri ile tek zamanlı tarifenin tüketimi ölçülür. Elektrik faturasının evlere iletilen dökümündeki ilk tablo ile tüketici müşteri fatura hesabını yapabilir.

Tek zamanlı tarifenin hesaplanmasında tüketim tutarının Türk lirası cinsinden karşılığına ulaşmak için aktif tüketim kilowatt saat cinsinden ve aktif birim fiyat TL/kilowatt saat cinsinden alınarak çarpılır.

Aktif birim fiyat, birim kilowatt saatin kaç Türk lirasına karşılık geldiğini gösteren, belirlenmiş sabit fiyattır. Örneğin aktif birim fiyat 1 TL ve aktif tüketim 50 kilowatt saat ise vergilerin, bedel ve fonların eklenmemiş hali olan tüketim tutarı 1×50=50 TL olarak bulunur.

Üç Zamanlı Tarifede Elektrik Faturası Nasıl Hesaplanır?

Üç zamanlı tarife günü üç bölüme ayırarak fiyatlandırma yapan tarife seçeneğidir. Günün ayrıldığı bu üç bölümde farklı birim fiyatlar üzerinden tutarlar hesaplanır. Bu tarifede tüketim tutarını bulmak için günün üç bölümü için farklı hesaplar yapılır ve bunlar toplanır.

Elektrik faturasında bulunan tablolardan ikincisi yardımı ile üç zamanlı tarife kullanan müşteriler hesaplama yapabilir. Üç zamanlı tarifede gün, gündüz, puant ve gece olmak üzere üçe ayrılır.

Gündüz bölümü 06.00 ve 17.00 saatleri arasında, puant bölümü 17.00 ve 22.00 saatleri arasında, gece bölümü ise 22.00 ve 06.00 saatleri arasında işlemde kalır.

Bu tarifede elektrik gece neredeyse yarı yarıya daha ucuzken, puant kısmında en pahalı noktasındadır. Bu tarife daha çok sanayi tipi müşteriler tarafından kullanım zamanlarının belirleyici olmasından dolayı tercih edilir.

Üç zamanlı tarifede her kısım farklı ücretlendirmelere tabiidir. Üç zamanlı tarife hesaplanırken gündüz kısmında gündüz tüketimi ile gündüz için belirlenen birim fiyat çarpılır.

Puant kısmında ve gece kısmında da aynı şekilde zaman diliminin tüketim miktarı ile zaman dilimine ait birim fiyat çarpılır. Sonrasında bu üç sonuç toplanarak tüketim fiyatı ortaya çıkarılır. Faturanın son hali ise vergilerin, fonların ve ilgili bedellerin eklenmesi ile oluşur.

Örneğin üç zamanlı tarifede puant kısmının birim fiyatı 1 TL olarak belirlenmiş ve tüketim 100 kilowatt saat ise 1×100=100 TL hesabı ile puantın tüketim tutarı bulunur.

Gece kısmında da birim fiyat 0.5 TL olarak belirlenmiş kabul edilebilir. Buna göre gece de 50 kilowatt saatlik bir tüketim yapıldığı takdirde 0.5×50=25 TL gece bölümünün tüketim tutarı olur.

Gündüz bölümünün de birim fiyatı 0.75 TL olarak kabul edilir ve 24 kilowatt saatlik bir tüketim yapılırsa 0.75×24= 18 TL de gündüz bölümünün tüketim tutarı olarak hesaba katılır. Son adımda ise 100+25+18=148 TL toplam tüketim tutarı olarak bulunur.

Dağıtım Bedeli Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Dağıtım bedeli en kısa ifadesi ile elektriğin kaynağından müşteriye ulaştırılmasındaki aracılık bedelidir. Bu aracılıkta kullanılan sistem, alt yapı, bunların bakımı, gerekli hallerde onarımı adına bu bedel alınır.

Genel olarak yerleşim yerlerine yani müşterilere çok uzak olan üretim santrallerinden elektrik dağıtılır. Bu aşamada da pek çok hizmet gerekliliği oluşur.

Dağıtım bedeli ödenirken bu hizmetin sorunsuz olmasının karşılığı verilir. Bu aşamada müşteri sıkıntı ya da kayıp yaşamadan elektriğin kendisine ulaşmasını talep eder. Dağıtım bedeli için özel olarak belirlenen bir birim fiyat mevcuttur.

Bu birim fiyat zaman dilimine göre değişiklik gösterebilir. Dağıtım bedeli hesaplanırken bu birim fiyat kullanılır. Kilowatt saat cinsinden alınan toplam elektrik tüketimi bu birim fiyat ile çarpılır.

İşlemin sonucunda ise ortaya çıkan ücret dağıtım bedeli ücreti olarak adlandırılmaktadır. Bu ücret, elektrik faturasına direkt olarak yansır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar