18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5231
EURO34.8107
ALTIN2476.3

Ebegümeci Faydaları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ebegümeci Faydaları
Abone ol
Nisan ve temmuz ayları arasında, çoğunlukla parlak sarı, nâdir olarak beyaz renkli çiçekler açan bir veya çok senelik otsu bitkilerdir.
Nisan ve temmuz ayları arasında, çoğunlukla parlak sarı, nâdir olarak beyaz renkli çiçekler açan bir veya çok senelik otsu bitkilerdir.


Çiçekleri tek başlarına 5 veya daha çok parçalıdır. Taç yaprakları genellikle parlak sarı renktedir. Yapraklar elsi dilimli veya tam kenarlı şekildedir.


Ebegümeci bitkisi kolaylıkla yol kenarlarında, tarlalarda, göl, su kenarlarında ve ormanlarda yetişebilen bir bitkidir. ebegümeciyemeği de afiyetle tüketilen bir yemektir. Bu şifalı sebzenin yemeği ilkbahar aylarında bolca tercih edilir.


Her yerde kolaylıkla bulunması sebebiyle bu şifalı sebzeye manavlarda, pazarlarda ve market raflarında kolaylıkla ulaşılabilir.


İçindeki Maddeler (Etken Maddeler) ve İçeriği
Müsilaj, malvin, malvidin adlı anthocyan madde içerir. Ayrıca tanen, glikoz, C vitamini, kalsiyum, fosfor, protein taşımaktadır.


Halk Arasındaki Adı  (Diğer İsimleri)
Latince adı malva sylvestris olanebegümeci kimi yörelerde cilatka çolaka, develik, saracak, elegömeci gibi isimlerle adlandırılırken kimi yörelerde ise gömeç, hubbaz, hamaylık, karagöz, molasa, paçık, tolik, kabarlik gibi isimlerle adlandırılır. Ayrıca bazı bölgelerde bu şifalı bitki; develangir, ebemgömeci, evemkömeci, gaba, ilmik, kabalık, kazankarası, kobalangir, pencer, tebük isimleriyle de anılır.

 
Ebegümeci faydaları bilinmekle birlikte, ciltteki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için kullanılır. Göğsü yumuşatır, balgamsöktürür, nefes darlığına iyi gelir ve  öksürüğü keser. Bu yüzden bu soğuk kış aylarında bolca tüketilmelidir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlaması da faydaları arasındadır. kabızlık gibi bağırsak sorunlarını giderir. Bağırsakları rahatlatır, kolay bir sindirim sağlar. Mide bulantısı ve kusmaları önler ve gastrit, ülser, mide ağrılarını dindirir. Ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Nezle, grip, öksürük, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Ayrıca akciğer kanseri tedavisinde kullanılan buşifalı bitki cildi kırışıklıklara karşı da korur.


Bu şifası büyük bitkinin gargarası ağız yaraları, bademcik iltihabı, boğaz ağrıları, faranjit gibi rahatsızlıklar için çok faydalıdır. Burun kanamasının durdurulmasında kullanılması da  faydaları arasındadır. vücuttaki akne, leke, sivilce gibi rahatsızlıklar için de çok faydalıdır.


Alerji, ciltte alerjiler sonucu görülen kaşıntılarda bu şifalı bitkinin çayı çok büyük fayda sağlar.

Bronşit, faranjit, boğaz ve bademcik iltihabı,öksürük tedavisi için 40 gr. bitki 1 lt. suda kaynatılarak 10 dk. kadar demlenir. Günde 5 kahve fincanı içilir.


Çıbanların olgunlaşması tedavisi, sivilceler, akne tedavilerinde lapası veya kompresi için çok faydalıdır.


Deri yaralanmaları, deri döküntüleri, kaşıntılar, deri yanıkları, deri alerjileri tedavileri için  banyoları rahatsızlık görünen bölgeye uygulanmalıdır.


İşte bu şekilde faydaları sayesinde bu şifalı bitki ile birçok hastalıktan kurtulmak mümkündür. Ebegümeci taze olarak tüketildiği gibi, yemek şeklinde pişirilebilir, salatalara eklenebilir yada çay olarak da içilebilir.

   
Zararları Veya Yan Etkileri
Kısırlık sorunu olan yani hamile kalmakta güçlük çeken bayanların ebegümecibitkisinden uzak durmaları tavsiye edilir.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar