25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5712
EURO35.0091
ALTIN2422.6

Dolandırıcılık ve Nitelikli Suçu Nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dolandırıcılık ve Nitelikli Suçu Nedir?
Abone ol
Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamaya denir. Suçun basit halinin cezası bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasıdır.

Dolandırıcılık ve Nitelikli Suçu Nedir?

Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamaya denir. Suçun basit halinin cezası bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasıdır.

Dolandırıcılık Suçunun Şartları Nelerdir?

Kendisine veya bir başkasına yarar sağlamak için hileli davranışlarla bir kimseyi aldatarak, aldattığı kişinin veya başkasının zararına neden olmaktır. Suçu işleyen kişi, bir yıldan beş yıla kadar ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Dolandırıcılık suçu, kişilerin mal varlığına karşı işlenebilir. Amaç, malvarlığın korunmasıyla birlikte mağdurun iradesini de korumaktır. Suçun oluşması için gereken şartlar hileli hareket, aldatma ve sonucunda zarar oluşmasıdır.

Hile, bir kişinin düşüncesi üzerinde etki yaratıp hataya düşmesini sağlamaktır. Gerçek hakkında yanlış bir düşünceye ve inanca sahip olmasını sağlamaktır. Yargıtay, hileyi nitelikli bir yalan olarak kabul etmektedir. Suçun oluşması için hileli hareketlerle aldatılan kişi ile malvarlığı zarara uğrayan kişi aynı olmak zorunda değildir.

Aldatma, bir kişinin bilgisizliğinden yararlanmaktır. Yargıtaya göre, dolandırıcılık suçlarında yapılan hilenin kişiyi aldatabilecek nitelikte olmasını ve bu aldatıcı hareketleri mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte olması gerekmektedir.

Bu durum her somut olay için ayrı ayrı incelenmelidir.

Dolandırıcılık Suçu Nereye Şikâyet Edilir ve Ne Zaman Tamamlanır?

Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için gerekli şartlar hileli hareket, aldatma ve bunun sonucunda zarar oluşmasıdır.


Aldatma sonucunda failin, mağdura veya başkasına zarar vermiş olmalı ya da zarar tehlikesinin oluşumuna yol açarak, kendisine veya başkasına yarar sağlamış olmalıdır. Aksi takdirde suç tamamlanmış olmaz.

Dolandırıcılık suçu şikâyete bağlı suçlardan değildir. Dolayısıyla bir şikâyet süresi de yoktur. Suçun ilgililerce öğrenilmesinin ardından derhal kamu davası açılacaktır.

Diğer bir deyişle savcılık suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez kendiliğinden soruşturma yapmalı ve unsurları oluşmuşsa kamu davası açmalıdır. Ancak şikâyet dava zamanaşımı süresi geçmeden yapılmalıdır. Bu da suçun basit hali için 8 yıl iken nitelikli hali için 15 yıldır.

Dolandırıcılık Suçu Zamanaşımı ve Uzlaştırma

Dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamışsa veya dava açılmış olsa da kanunda belirtilen süreler içerisinde sonuçlandırılmamışsa devletin cezalandırma hakkından vazgeçmesi ve ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur.

Suçun basit hali hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamaktır. Bu durumda suç için dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Suçun nitelikli hali ise dolandırıcılık suçunun;

Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle,
Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle,
Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle,
Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle,
Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak,
Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle,
Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında,
Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle,
Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla,
Sigorta bedelini almak maksadıyla,
Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle,
İşlenmesidir. Bu durumda ise suçun dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.

Uzlaşma ise fail ile mağdur arasında bir uzlaşmacı aracılığı ile iletişim kurulması sağlanarak uyuşmazlığın giderilmesi yoludur.  Şikâyetten vazgeçme değildir. Dolandırıcılık suçunun basit hali uzlaştırma hükümlerine tabiidir.

https://avmehmetgenc.com/


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aracında ölen kadını ihbardan dönen polisler bulduÖnceki Haber

Aracında ölen kadını ihbardan dönen poli...

İş yerinde yapılan denetimde kumar oynatıldığı ortaya çıktı: 4 gözaltıSonraki Haber

İş yerinde yapılan denetimde kumar oynat...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar