
Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen EUPeace Bahar Toplantıları ve Strateji Forumu’nda küresel gerilimler, iklim krizi ve demokratik kırılganlıklar ele alındı. BM Eski Genel Sekreter Yardımcısı Hans-Christof von Sponeck de önemli mesajlar verdi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve EUPeace Üniversite İttifakı tarafından düzenlenen Bahar Toplantıları ve Strateji Forumu, Adana’da, ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirildi.
Forumda, küresel ölçekte etkili olan jeopolitik gerilimler, demokratik kırılganlıklar, adaletsizlikler, iklim krizi ve teknolojik dönüşüm gibi başlıca sorunlar ele alındı.
Etkinliğe yedi farklı ülkeden dokuz üniversitenin akademisyen ve yöneticileri katılım sağladı.
EUPeace ittifakının vizyonunu ve temel önceliklerini şekillendirmeyi amaçlayan forumda, kurumsal roller ve etkili iletişim stratejileri üzerine diyalog ortamı oluşturuldu.
Ayrıca dijital kampüs, ortak derece programları ve araştırma iş birlikleri gibi konularda özel oturumlar düzenlendi.
Açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, bu tür toplantıların EUPeace ittifakını güçlendirmede büyük rol oynadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Bir kültür ve bilgi şehri olan Adana’da, Avrupa Üniversitesi ittifakımızı güçlendirmek ve barışı, adaleti ve kapsayıcılığı desteklemek için önemli bir yolculuğa adım attık.
EUPeace yapısı içinde yenilikçi öğretme ve öğrenme deneyimleri üreteceğimize inanıyorum.”
Prof. Dr. Beriş ayrıca Çukurova Üniversitesi’nin, tarım, mühendislik, sağlık, sosyal bilimler, hukuk ve doğa bilimleri gibi birçok alanda sunduğu zengin akademik programlarla, dünyanın dört bir yanından öğrenci çektiğini ve araştırma merkezleri aracılığıyla yeniliğe olan güçlü bağlılığını sürdürdüğünü ifade etti.
Forum kapsamında Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreter Yardımcısı ve Alman diplomat Hans-Christof von Sponeck de “Birleşmiş Milletler: Umutla Vizyon mu, Umutsuzlukla Bölünme mi?” başlıklı bir konferans verdi.
Von Sponeck, BM’nin yapısal sorunlarına dikkat çekerek, örgütün Soğuk Savaş’tan bu yana süregelen Batılılaştırma sürecinin altını çizdi.
Eylül 2024’te BM Genel Kurulu’nda kabul edilen “Gelecek için Pakt”ın dönüştürücü etkisine değinen von Sponeck, özellikle Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmasında saldırgan jeopolitik rekabetin barışçıl küresel iş birliğine evrilmesinin önemine vurgu yapan von Sponeck, vatandaşlar ve liderlerin reform süreçlerinde kararlılıkla hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Samuel Beckett’in “Hep denedin, hep yenildin. Tekrar dene, tekrar yenil. Daha iyi yenil.” sözünü anımsatan von Sponeck, “Artık yalnızca daha iyi yenilmek yetmez.
Günümüz dünyasında kazanmak zorundayız. Bu kazanan da umutla birlikte gerçekçilik olmalıdır” dedi.

Yorum Yazın