18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5136
EURO34.8704
ALTIN2485.3

Bu besinler meme kanserine kalkan oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu besinler meme kanserine kalkan oluyor
Abone ol
MEDLİNE ADANA HASTANESİ’NDEN KLİNİK DİYETİSYEN DUYGU ÖZBAY, “MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN VÜCUTTAKİ YAĞ ORANINI KONTROL ALTINDA TUTMANIN YANI SIRA DENGELİ VE DOĞRU BESLENMEYİ BİR ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMEK DE ÖNEMLİ" DEDİ.

Medline Adana Hastanesi’nden Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Meme kanserinden korunmak için vücuttaki yağ oranını kontrol altında tutmanın yanı sıra dengeli ve doğru beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmek de önemli" dedi.


Klinik Diyetisyen Özbay, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, meme kanserinin, gelişmiş ülkelerde akciğer kanserinden sonra kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olarak öne çıktığını belirterek, "Yapılan araştırmalar meme kanserinin dünyada ortalama her 8 kadından 1’inde görüldüğüne işaret ediyor. Meme kanserinin esas sorumlusu olarak “östrojen” hormonu gösterilse de hayat tarzı ve beslenme alışkanlıklarının da bu konuda önemli bir yere sahip olduğu biliniyor" diye konuştu.


Yapılan çalışmaların, tüm kanserlerin gelişmesinde çevresel faktörlerin yaklaşık yüzde 80 oranında rol oynadığını gösterdiğini belirten Özbaş, bu çevresel faktörlerden birinin de beslenme olduğunu söyledi. Özbay, “Meme kanserinden korunmak için vücuttaki yağ oranını kontrol altında tutmanın yanı sıra dengeli ve doğru beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmek de önemli. Bunun yanı sıra meme kanserine karşı koruyucu bir etkisi olan besinlere sofralarımızda yer açmakta büyük yarar var” diyor.



Sağlıklı bireylere öneriliyor


Meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen besinlerin tüketiminin, bu hastalığın riskini azaltmak amacıyla sağlıklı bireylere önerildiğini hatırlatan Dyt. Duygu Özbay, “Ancak meme kanseri tanısı alarak tedavi gören hastaların, özellikle kemoterapi sırasında doğal gıdalar ile kullanılan ilaçlar arasında bir etkileşim oluşabileceğini bilmeleri ve mutlaka doktorlarına danışmaları önerilir” dedi.



C vitamini antioksidan deposu


Vitaminler, hastalıklarla mücadelede büyük önem taşıyor. Antioksidan özelliği bilinen C vitamini yetersizliğinin kanser oluşumu ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle portakal, mandalina, kivi gibi meyvelerin yanı sıra maydanoz, turp, yeşil biber gibi C vitamini deposu olan sebzelerin sofralarda mutlaka bulunması gerekiyor. Ayrıca domates de çiğ olarak tüketildiğinde “likopen” içeriği ile kanserden korunmada öncü bir besin olarak dikkat çekiyor.



Kilo kontrolü için kurubaklagiller


Meme kanserinden korunmak için normal vücut ağırlığında olmak önemli bir unsur. Mercimek, barbunya, kuru fasulye, nohut gibi kurubaklagiller posaları sayesinde kan şekerini dengelemede önemli bir yere sahip olduklarından tokluk süresini uzatarak kilo kontrolüne yardımcı oluyorlar.



Yağlı balıkları tercih edin


Sardalya, somon, uskumru, palamut, lüfer gibi balıklar sahip oldukları yüksek orandaki yağ asitleri (Omega-3) sayesinde meme kanserine karşı koruyucu etkiye sahip besinler arasında geliyor. Bu nedenle balığa sofralarımızda ızgara ve buğulama gibi pişirme yöntemlerini kullanarak haftada 2-3 kez yer vermek gerekiyor.



Zeytinyağı koruyucu E vitamini deposu


Zeytinyağı bol miktarda E vitamini içeriyor. Bu sayede hem kanser oluşumunu engelliyor hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bundan dolayı yemek hazırlarken yağ tercihinin, kilo kontrolü açısından aşırıya kaçmamak koşulu ile zeytinyağı yönünden yapılması önem taşıyor.



Soya ürünleri koruyor


Soya ve soya ürünlerinin çokça tüketildiği Asya kıtası ülkelerinde meme kanseri vakaları daha az görülüyor. Ancak araştırmalar soya ürünlerinin meme kanseri riskini azalttığını gösterse de özellikle soya sosunu ve yağını kilo kontrolü açısından ölçülü tüketmekte fayda var.



Sarımsağı çiğ tüketin


Araştırmalar bize sarımsağın da bağışıklığı güçlendirici ve kanserden koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Bu olumlu etki ise sarımsakta bulunan “allisin” isimli bileşende gizli. Sarımsağın bu özelliğinden yüksek oranda faydalanmanın sırrı ise ezilip, çiğ olarak yenilmesi olarak gösteriliyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tansiyon ve şeker hastalıklarının kaynağı uykusuzluk olabilirÖnceki Haber

Tansiyon ve şeker hastalıklarının kaynağ...

Küçükçekmecede siteden 200 bin TL değerinde motosiklet hırsızlığıSonraki Haber

Küçükçekmecede siteden 200 bin TL değeri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar