
Adana'nın Kozan ilçesinde baharın gelmesiyle küçükbaş hayvan üreticileri kırkım sezonuna başladı. Üreticiler, Kurban Bayramı öncesi hayvanlarını sağlıklı ve bakımlı hale getirmek için yoğun mesai harcıyor.

Adana'nın Kozan ilçesinde baharın yüzünü göstermesiyle birlikte küçükbaş hayvan üreticileri kırkım sezonuna başladı.
Üreticiler, yaz öncesi hayvanlarını serinletmek ve Kurban Bayramı’na hazırlamak için yoğun mesai harcıyor.
Nisan ayında etkili olan yağışların ardından bölgedeki soğuk hava yerini güneşli günlere bıraktı.
Bu durum, tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Adana’da küçükbaş hayvan üreticilerini harekete geçirdi.
Kozan ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi'nde üretici Emrah Doğan, aile bireyleriyle birlikte keçi kırkımına başladı.
Yaklaşık 250 küçükbaş ve 50 büyükbaş hayvana sahip olan Emrah Doğan, kırkım işleminin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Her yıl sıcaklar bastırmadan hayvanların serinlemesi ve Kurban Bayramı öncesi sağlıklı kalmaları için kırkım yapıyoruz.
Keçi ve koyunları adeta damat gibi hazırlıyoruz. Kırkım berberlikten zor, çünkü hayvanlar sabit durmak istemiyor. Alışkın olmayan hayvanlarda işlem daha da zorlaşıyor."
Kurban Bayramı öncesinde hayvan pazarlarında hareketliliğin başladığını da belirten Doğan, bu yoğun temponun bayramla birlikte son bulacağını söyledi.
Bölgedeki diğer üreticilerden Canan Karalı ise kırkımı bir işten ziyade sevgiyle yapılan bir uğraş olarak gördüklerini ifade etti.
"Bu işi severek yapıyoruz. Bahar gelince kırkım da başladı. Bu yıl iklim değişikliği nedeniyle kış adeta yaza sarktı.
Normalde bu dönem yaylalara göç başlardı, ama hava serin olunca kırkımı burada başlattık. Günlük ortalama 25 hayvanın bakımını yapıyoruz."
Üreticiler, hem baharın hem de yaklaşan Kurban Bayramı’nın getirdiği tempoya rağmen hayvanlarının sağlığı için özveriyle çalışmaya devam ediyor.

Yorum Yazın