29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3692
EURO35.044
ALTIN2325.3

ABD'de İsrail'i eleştiren Temsilciler Meclisi üyesi Müslüman vekile ihraç

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD'de İsrail'i eleştiren Temsilciler Meclisi üyesi Müslüman vekile ihraç
Abone ol
ABD’DE TEMSİLCİLER MECLİSİ’NDE YAPILAN OYLAMADA, DEMOKRAT PARTİ’DEN MÜSLÜMAN VEKİL ILHAN OMAR’IN İSRAİL’E YÖNELİK ELEŞTİRİLERİ NEDENİYLE DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİNDEN İHRAÇ EDİLMESİNE KARAR VERİLDİ.

ABD’de Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada, Demokrat Parti’den Müslüman vekil Ilhan Omar’ın İsrail’e yönelik eleştirileri nedeniyle Dış İlişkiler Komitesinden ihraç edilmesine karar verildi.

ABD’de Cumhuriyetçilerin liderliğindeki Temsilciler Meclisi’nde Müslüman vekil Minnesota Temsilcisi Somali asıllı Ilhan Omar bulunduğu komiteden ihraç edildi.

Demokrat Parti’den olan Omar’ın İsrail’e yönelik eleştirileri nedeniyle mecliste yapılan oylamada 218’e karşı 211 oyla Dış İlişkiler Komitesinden ihraç edilmesine karar verildi.

Cumhuriyetçiler, Omar’ın İsrail ile ilgili yaptığı geçmiş açıklamalarının Antisemitik olduğunu öne sürerek, komitede görev almaması gerektiğini savundu.

Demokratlar, Omar’ı devirme baskısını eleştirerek, bunun bir siyasi intikam eylemi olduğunu savundu.

Omar, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, “Bir dönem bu komitede olmazsam liderliğim ve sesim azalmaz.

Sesim daha gür ve güçlü çıkacak. Oy verin ya da vermeyin. Ben buradayım ve dünyadaki kötülüklere karşı bir ses olmak ve daha iyi bir dünyayı savunmak için buradayım" dedi.

Afrika’dan gelen Müslüman göçmen kimliği nedeniyle hedef alındığını aktaran Omar, "Bir şekilde ABD dış politikası hakkında konuşmaya layık görmemeli veya beni susturulması gereken güçlü bir ses olarak görmelerine şaşıran var mı? Kongreye sessiz kalmaya gelmedim” ifadelerini kullandı.

Omar, iç savaştan sağ kurtulmuş bir göçmen ve mülteci olarak edindiği deneyimin, ona ABD dış politikası hakkında değerli ve benzersiz bir bakış açısı kazandırdığını da sözlerine ekledi.

Meclisteki iki Yahudi Cumhuriyetçiden biri olan Max Miller yaptığı açıklamada, Omar’ın İsrail ve Yahudi halkına karşı önyargıları göz önüne alındığında Dış İlişkiler Komitesinde objektif bir karar verici olamayacağını iddia etti.

Temsilciler Meclis Başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, geçtiğimiz yıl Cumhuriyetçilerin mecliste çoğunluğu kazanması durumunda Eric Swalwell, Adam Schiff ve Omar’ın komite atamalarını elinden alacağına söz vermişti.

Omar, 2019’da İsrail’in ABD siyaseti üzerindeki etkisi ile ilgili attığı tweetlerde İsrail hakkındaki yorumları antisemitik bulunmuş ve her iki partiden gelen eleştirilerin ardından özür dilemişti.

Omar, Cumhuriyetçilerin İsrail’e, İsrail yanlısı önde gelen bir grup olan Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nden (AIPAC) gelen bağışlar nedeniyle destek verdiğini öne sürmüştü.

Omar, 2021’de ise Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin rolü hakkında attığı bir tweette, "ABD, Hamas, İsrail, Afganistan ve Taliban tarafından gerçekleştirilen düşünülemez zulümler gördük" ifadelerini kullanmış, ABD ve İsrail’i Hamas ve Taliban ile bir tutmakla suçlanmasının ardından "Terör örgütlerini hiçbir şekilde demokratik ülkelerle bir tutmadığını" söylemişti.

 

 

Öte yandan 2021’de meclisin çoğunluğunu elinde bulunduran Demokratlar, Cumhuriyetçi Marjorie Taylor Greene’yi, ırkçı söylemleri ve komplo teorilerini yaydığı gerekçeleriyle meclisteki komite görevlerinden ihraç etmişti.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyada kiracı evi yakma şüphesiyle gözaltına alındıÖnceki Haber

Antalyada kiracı evi yakma şüphesiyle gö...

Burdur Gölü kenarındaki sazlık alanda aynı anda 3 yangınSonraki Haber

Burdur Gölü kenarındaki sazlık alanda ay...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar